UKRAINAKONFLIKTEN Den omtalade ukrainska Azovbataljonen meddelar att man byter ut sin förbandssymbol för att ta avstånd från nationalsocialismen.

Den ukrainska Azovbataljonen avslöjade under en ceremoni i Kharkiv att man byter ut sin kontroversiella förbandssymbol, eftersom den ”utnyttjats i den ryska propagandan” om att förbandet skulle vara ”nazistiskt”.

Symbolen, som syns i bilden ovanför, innehåller en varghake och svarta solen, två symboler som bland annat har använts av nationalsocialisterna i tredje riket.

När Azovbataljonen i veckan invigde ett nytt specialförband i Kharkiv hade den tidigare symbolen bytts ut mot Ukrainas riksvapen på de emblem som delades ut till soldaterna.

— Vi bildar vi nya divisioner på samma principer och ideologiska grund som det legendariska Azovregementet. Varje dag blir de fler och mer professionella, sade Maksym Zhorin, en av Azovs befälhavare, vid ceremonin på söndagen, enligt The Times.

Det är dock oklart exakt vad officeren menar med att man har samma ideologiska grund som tidigare, då man har tagit avstånd från nationalsocialismen.

Tar avstånd från nationalsocialismen

Nordfront har tidigare skrivit flera artiklar om hur Azovbataljonen tar avstånd från ”anklagelser” om att de skulle vara nationalsocialistiska eller nationellt sinnade.

De har bland annat anklagat Ryssland för att varade riktiga fascisterna”.

Bataljonen startades som en paramilitär gruppering för nationalister under oroligheterna 2014, men har sedan dess ingått som en reguljär del av den ukrainska armén.