VECKANS FILM Ukrainska Azov-bataljonen har publicerat en intervju med soldaten ”Tork”, som nyligen kom hem från ryskt fångenskap efter att ha stridit i Mariupol.

Sedan dess bildande 2014 har Azov-bataljonen gjort sig berömda för att vara Ukrainas främsta krigare. Till viss del har bataljonen även ett rykte av att vara nationellt sinnade.

Förra veckan publicerade Azov-bataljonen en intervju med soldaten ”Tork”, som bland annat deltog i striden om Mariupol och som nyligen kom hem från ryskt fångenskap.

”Tork” var en av de soldater som fick komma hem till Ukraina efter fångutväxlingen i slutet av juni. Nu befinner han sig på ett ukrainskt sjukhus.

Under striderna i Mariupol fick han se flera av sina kamrater falla under beskjutningen. Även han själv skadades allvarligt i foten efter att ha trampat på en landmina.

— De sa att ingen bryr sig om oss, att Kharkiv redan har blivit erövrat av Ryssland och hela västra [Ukraina] har tagits av Polen, berättar soldaten om de ryska fångvakternas historier.

— De sa: ”Varför går du inte över till vår sida?”.

Vidare berättar soldaten om striderna i Mariupol, förhållandena inuti stålverket Azovstal, om tiden i ryskt fångenskap och hur han klarade sig undan ryska prickskyttar.

Intervjun har publicerats på en av bataljonens officiella YouTube-kanaler: ”Azov media”. Filmen har engelska undertexter.