UKRAINA Efter närmare fyra veckors belägring har nu de ukrainska soldater som är instängda i Mariupols gigantiska stålverk Azovstal fått tillåtelse att kapitulera. ”Vi behöver våra hjältar vid liv”, hävdar nu Ukrainas president medan Aftonbladet beskriver kapitulationen som en ”ukrainsk seger”.

Det var den 22 april som återstoden av de ukrainska trupper som stationerats i staden Mariupol trycktes tillbaka till stadens stålverkskomplex Azovstal. Stålverkskomplexet beskrivs som 11 kvadratkilometer stort, med ett omfattande tunnel- och bunkersystem under jord som konstruerats under sovjetisk tid för att motstå en kärnvapenattack.

Sedan dess har trupperna utsatts för hårt tryck av framförallt tjetjenska specialtrupper och soldater från Folkrepubliken Donetsk. Även om Rysslands president Vladimir Putin gav order om att inte storma stålverket har de instängda drabbats av brist på mat och medicin, samt stundtals intensivt bombardemang från folkrepublikens trupper.

Även om ukrainska soldater i omgångar har kapitulerat har en grupp av de mest hårdföra medlemmarna i den så kallade Azovbataljonen trots flera erbjudanden från Ryssland vägrat att ge upp, något som de enligt uppgift fram till nu också förbjudits att göra av Kiev.

Men under måndagen kommer uppgifter att Kiev har beordrat de trupper som är kvar att kapitulera.

–– Tack vare Ukrainas väpnade styrkor, underrättelsetjänst, likväl som förhandlingsgruppen, Röda korsets internationella kommitté och FN har vi förhoppning om att vi ska kunna rädda livet på våra killar. Jag vill understryka: Ukraina behöver sina hjältar vid liv, säger Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i en kommentar.

Den ukrainska arméns generalstab skriver på Facebook:

Garnisonen "Mariupol" har slutfört sin tilldelade stridsuppgift. Det högsta militära kommandot har beordrat befälhavarna för trupperna som var stationerade i Azovstal att rädda personalens liv. Ansträngningarna att rädda försvarare som är kvar på Azovstals territorium fortsätter.

Det är oklart hur många som fortfarande finns kvar i stålverket, men Ryssland bedömer att det rör sig om cirka 2 200 ”nationalister och utländska legosoldater”.

Trots att Ukraina satt stor prestige på att aldrig kapitulera Azovstal beskriver Aftonbladet via sin militära propagandist, överstelöjtnant Joakim Paasikiv, Azovstals fall som en ”seger” för landet.

— Nu har staden fallit. Samtidigt har Ukraina fått en propagandaseger då man inte blivit slagna på fältet. Men kontentan är att Mariupol är ryskt, säger han i en kommentar till tidningen.

Ryssland har i flera veckor försökt förmå de kvarvarande trupperna att kapitulera, men man har hittills vägrat och bland annat skyllt på att man har civila med sig som man måste ”beskydda”. De belägrade soldaterna har också hävdat att de inte tror att deras liv kommer att skonas om de ger upp, trots garantier från Ryssland om detta.