UKRAINAKONFLIKTEN En stabsergeant från den beryktade ukrainska Azovbataljonen har dömts till livstids fängelse i Folkrepubliken Donetsk. Maxim Kondrashev dömdes av folkrepublikens högsta domstol för att ha dödat fyra civilpersoner i Mariupol.

Det är RT som rapporterar om att högsta domstolen i Folkrepubliken Donetsk (DPR) – som annekterades av Ryssland i september förra året – har dömt en befälhavare från den ukrainska Azovbataljonen till livstids fängelse. Stabsergeanten Maxim Kondrashev ska ha deltagit i det utdragna slaget om Mariupol i Donetsk, där domstolen menar att han sköt fyra civila till döds i samband med att de försökte fly staden.

Enligt domen ska Kondrashev tillsammans med en rad andra soldater ha vaktat en korsning i närheten av Azovstalområdet den 2 mars förra året när befälhavaren ska ha öppnat eld mot en civilbil som inte stannat på hans kommando. Tre män och en kvinna som befann sig i bilen avled av skotten.

Enligt åklagaren var det ”uppenbart” att Kondrashev uppfattade att det var ”civilpersoner som bar civila kläder” i bilen.

Hyllas som hjältar och förnekar "extremism"

Under det utdragna slaget om Mariupol fick flera försök att öppna civila korridorer för flyktingar som ville lämna staden avbrytas. Enligt det ryska försvarsministeriets uppgifter berodde detta på att Azov vägrade tillåta dem att lämna staden.

Azovbataljonen – som har anklagas för ”nazism” av Ryssland men själva bestämt förnekar all form av ”politisk extremism” – höll länge ut i det stora industriområdet Azovstal innan man i maj förra året fick kapitulera. Det var också i samband med detta som Maxim Kondrashev greps, uppger RT.

I Ukraina har Azovsoldaterna hyllats som hjältar för sin insats i Mariupol och deras soldater tillhör den absoluta spjutspetsen inom den ukrainska militären.