UTRIKES Under måndagen meddelade USA:s utrikesdepartement att Azovbrigaden kommer att få ta del av amerikanska vapen. Nu anklagar Moskva Washington för att ”flirta med nazism”.

Den ökända Azovbrigaden började som en paramilitär enhet under det ukrainska inbördeskriget 2014, men kom snart att upptas i det ukrainska nationalgardet under namnet 12:e specialstyrkorna Azovbrigaden.

USA har tidigare inte velat ge bistånd direkt till nationalgardets Azovbrigad, trots att den delen av Azov som formade 3:e separata stormbrigaden i den ukrainska försvarsmakten kunnat utrustas med de mest toppmoderna av Nato-vapen. Anledningen är anklagelserna om ”högerextremism” från tiden då gruppen var en paramilitär enhet.

Men nu har det amerikanska utrikesdepartementet kommit med nytt besked, då man hävdar att man undersökt Azovbrigaden och att man inte hittat något som skulle hindra att den tar del av militärt bistånd.

”Efter noggrann granskning passerade Ukrainas 12:e specialstyrkor Azovbrigaden Leahy-kontrollen utförd av USA:s utrikesdepartement”, står det i ett pressmeddelande som syftar på den så kallade Leahy-lagen som förbjuder USA att ge militärt bistånd till aktörer som misstänks för människorättsbrott.

Beskedet har retat Ryssland, som använt Azov som motivering till att Ukraina behöver ”denazifieras”. RT citerar Kremls presstalesman Dmitrij Peskov, som fördömmer det amerikanska utrikesdepartementet.

— Denna plötsliga förändring av Washingtons hållning bevisar att [amerikanska tjänstemän] skulle sjunka till vilken nivå som helst i sina försök att undertrycka Ryssland med det ukrainska folket som verktyg. De har till och med inga problem med att flirta med nynazister, säger Peskov.

Azovbrigaden har sedan den ryska invasionen av Ukraina bedyrat att anklagelserna om ”nazism” är ogrundade och att de nationalistiska aktörer som en gång i tiden grundade Azov inte längre finns kvar.