ISRAEL Azovbataljonen sände nyligen en delegation till Israel där man bland annat träffade representanter för den israeliska armén. Ledare för delegationen var befälhavaren Ilya Samoilenko, som var näst högst i rang bland de soldater som höll ut i Azovstal.

Under slutet av förra veckan besökte en grupp soldater från den ukrainska Azovbataljonen Israel. Azov är kända för att ha tillhört Ukrainas bästa soldater, fruktade i Ryssland, och som höll hållit ut i stålverket Azovstal i närmare en månad efter att Folkrepubliken Donetsk milis intagit resten av Mariopul.

Azovbataljonen har i rysk, och tidigare även i västerländsk media, utpekats som en ”nynazistisk bataljon”. Men denna ”felaktighet” vill man rätta till genom besöket i Israel, skriver Jerusalem Post. Delegationen leddes av befälhavaren Ilya Samoilenko, som deltog i försvaret av Azovstal och som agerade som Azovs talesman under belägringen.

Samoilenko, som har beskrivits som nummer två i befälskedjan under Azovstalbelägringen, har tidigare intervjuats av judisk makt-aktivisten Bernard Henri-Levy. I den intervjun avfärdade Samoilenko alla ”nazistrykten” kring Azov som ”rysk propaganda” och vädjade till Israel att sända rabbiner så att Azov skulle kunna begrava sina judiska kamrater. Under Azovstals fall blev han förd som krigsfånge till Donetsk, men frigavs i samband med ett rysk-ukrainskt fångutbyte under hösten.

På bilder som postats av Föreningen av familjer till Azovstals försvarare ses Samoilenko nu posera med den sionistiska ockupationsmaktens representanter och symboler.

Förutom att träffa representanter för den israeliska armén IDF kom Azov-delegationen bland annat att besöka Masada – en fästning där judar höll ut under en flera år lång romersk belägring under det första århundradet. Romarna såg först ingen militär poäng med att storma Masada, men när den började användas som bas för diverse terrordåd och massakrer av civila kom Masada att falla år 73. När romarna intog fästningen var bara ett fåtal kvinnor och barn levande, resten hade begått självmord.

— När vi idag besöker Israel och pratar om försvaret av Mariopul så säger israelerna, med full förståelse för det de militära skillnaderna mellan krig som utkämpades för 2 000 år sedan och krig som utkämpas idag, upprepade gånger: ”Mariupol är ert Masada!”. Och vi kommer definitivt att återvända hit, säger en representant för Azov-delegationen till Jerusalem Post.

Jude får svar på tal när han skryter om Masada i tv-serien Sopranos.

Anna Zharova, som är grundare av ”Israeliska vänner till Ukraina”, beskriver Azovdelegationens besök i Israel som ”det viktigaste projektet sedan krigets början”.

Jerusalem Post skriver också i sin artikel om hur viktigt det varit för den ryska krigspropagandan att måla ut Azov som en bataljon med ”nynazister”. Enligt tidningen är dock de så kallade anklagelserna grundlösa och man skriver att Azovs ”högerextrema” medlemmar lämnade till stor del 2014 och att resten kastades ut 2017. JP citerar till och med Israels översterabbin Yaakov Bleich:

— Om det inte vore för rysk propaganda hade jag aldrig ens känt till att nynazister i Azovgruppen existerar, så liten minoritet av en minoritet utgör de. Vi måste förstås hålla våra ögon öppna, självklart, men med det sagt: När ultranationalistiska högerpartier ställer upp i parlamentsval i Ukraina så kan de inte ens vinna en enda plats, säger bossrabbinen.