UKRAINA SVT har publicerat en intervju med en ukrainsk kvinna som lyckats ta sig ur Azovstal. Problemet är bara att skattefinansierade SVT klippte bort de mest väsentliga detaljerna i intervjun.

Västmedia har skrivit frekvent om Rysslands omringning av stålverket Azovstal i Mariupol där ett stort antal ukrainska soldater men också civila befinner sig i tunnlarna. Ryssland har vid ett flertal tillfällen uppmanat de ukrainska styrkorna att låta de civila evakuera via humanitära korridorer, medan Ukraina till stor del inte velat gå med på förslagen.

En av dem som tagit sig ur är Natalia Usmanova, 37, som arbetade på stålverket och sökte skydd där när kriget bröt ur. När Usmanova kommit ut från stålverket, genom en hjälpinsats koordinerad av FN och Röda korset, blir hon intervjuad och bekräftar vad Ryssland påstått om att ukrainska styrkor håller civila som mänskliga sköldar.

– De satte oss i en bur, de släppte inte ut oss. De kom och hotade oss: ”Vi kommer att begrava er här, säger hon och fortsätter.

– Inte alla, vissa av dem hotade oss. Andra var normala. Sedan sade de: ”Oroa er inte, de bryr sig om er. De kommer att förhandla för att se till att ni släpps.” Men vi trodde inte längre på det. Ibland hörde vi på radio om en grön korridor, vilket innebar att vi skulle bli evakuerade. Men de satt bara i bunkern och låtsades som ingenting, och vaktade utgångarna så att ingen kunde ta sig ut.

– De vaktade oss dygnet runt så att vi inte kunde fly.

SVT har sedan publicerat ett utdrag ur intervjun med Natalia Usmanova där man klippt bort hennes uttalande om att de varit gisslan. Detta avslöjar Fria Tider.

I SVT:s inslag väljer man att visa upp att Usmanova säger att hon stoppades av ukrainska soldater från att evakuera med orden: ”Vi vågar inte släppa ut er för då kommer ryssarna skjuta ner er”. Skattefinansierade SVT har dock klippt bort den del av intervjun där hon säger att hon inte trodde på de ukrainska soldaterna, att de hotat civila med att de kommer begrava dem samt att de vaktade utgångarna trots att det fanns korridorer där de kunde evakuera.