NEDERLÄNDERNA På lördagen avslutades ett 7 timmar långt gisslandrama på en nattklubb i östra Nederländerna med frigivandet av de tillfångatagna samt gripandet av den misstänkte gisslantagaren.

I staden Ede, cirka 80 km från Amsterdam, hade tidigt på lördagsmorgonen ett till en början okänt antal personer, inklusive någon eller några ur Café Petticoats personal, tagits som gisslan i sagda nattklubbs lokaler. Motivet var – och är – oklart. Det var klockan 05:15 på lördagsmorgonen, en trekvart efter nattklubbens något försenade stängning, som polisen larmades. Utryckande patrull insåg snart att man nu ställts inför ett ingripande som involverar risk för skador för samtliga inblandade.

Vid 10.30 refererade polismyndigheten för första gången till incidenten vid nattklubben som ”ett gisslandrama” – varpå såväl nationella insatsstyrkan som ett antal av polisens specialenheter samt en förhandlare kallades till brottsplatsen. Personal från polisens sprängämnesenheter placerades ut på olika platser i byggnaden som nattklubben är belägen i. Gator i området evakuerades och tåg med ankomst till eller avgång från Edes tågstation togs ur trafik.150 bostäder och butiker evakuerades och delar av centrum spärrades av.

Vid klockan 12.30 greps en misstänkt, som vid en presskonferens något senare beskrivs som känd av polisen. Tidningen De Gelderlander har publicerat en film där en man iförd svart rånarluva ses gå ut från lokalen med uppsträckta händer, beordras ned på knä, och iföras handfängsel. Vid det laget hade först tre – och senare den siste fjärde – ur gisslan släppts.

Gisslantagaren på tidningen De Gelderlanders film

Senare på eftermiddagen tillkännagavs på en pressträff hållen av polis och åklagare att den gripne och brottsmisstänkte mannen, beskriven som ”känd av polisen”, på lördagsmorgonen tog sig in i nattklubbslokalen precis när man höll på att stänga för natten. Han ska därvid haft med sig en ryggsäck innehållandes misstänkta sprängämnen samt knivar, vilka han ska ha ”förevisat” dem han tog som gisslan. Vidare uppgavs att inga misstankar om terrormotiv bakom gisslantagandet föreligger.