PALESTINA Tre israeler som hållits som gisslan av Hamas i Gaza har skjutits till döds av israeliska militärer. Händelsen beskrivs som ett ”tragiskt misstag”.

Under fredagen ska israeliska soldater i Gaza ha skjutit ihjäl tre personer som sedan visade sig vara israeliska män som tagits som gisslan av Hamas. Enligt IDF:s talesperson Daniel Hagari misstogs männen för ”terrorister” under hårda strider mot Hamas.

Under en pressträff på fredagen förklarade Hagari att IDF under de senaste dagarna har stött på ”många terrorister” inklusive ”självmordsbombare” och palestinska krigare som ”försökt att lura våra trupper i fällor”.

— Resultatet blev att trupperna sköt mot dem och de dödades. Deras kroppar fraktades till israeliskt territorium för undersökning, efter vilket det bekräftades att de var israeler som hållits som gisslan, sa Hagari på pressträffen.

Hagari ville inte svara på frågor huruvida männen hade försökt överlämna sig själva till de israeliska soldaterna genom att ropa på hebreiska och vifta med vit flagg – detaljer som redan har läckt till media. Istället bedyrade han att IDF just nu ”ser över detaljerna” av händelseförloppet i syfte att så småningom kunna ge media ”full insyn” i vad som verkligen hände.

— Detta är en ledsam och smärtsam händelse för oss alla och IDF bär fullt ansvar för allt som hände, fortsatte han.

Tidigare i veckan hävdade Hamas också att israeliska specialstyrkor av misstag dödat israelen Sahar Baruch, som motståndsrörelsen höll som gisslan i Gaza. IDF har dock inte velat bekräfta detta.

Anhöriga till de gisslan som ännu finns kvar i Gaza har med anledning av händelsen börjat hota med ”militanta åtgärder” mot Benjamin Netanyahus regim ifall man inte ser till att ta hem resten av fångarna genom en utväxling med Hamas, skriver DN.

Mossad-bossen David Barnea ska också ha till ”bönat” regeringen om att få återvända till Qatar för att förhandla om en ny fångutväxling. Hamas vägrar dock att förhandla så länge Israels militära offensiv i Gaza pågår.