PALESTINA Under fredagen utbröt strider i Gaza igen sedan förhandlingar om vapenvila brutit samman. Nu avslöjar Israel att man vill införa en buffertzon i Gaza och ”avradikalisera” palestinierna.

Tidigt på fredagsmorgonen bröts den veckolånga vapenvilan, och striderna i Gaza har återigen blossat upp. Både Hamas och Israel skyller på varandra för att pausen har tagit slut.

Enligt uppgifter från The Guardian har omkring 200 personer i Gaza dött och 650 skadats sedan striderna återupptogs. Under lördagen riktade Israel sina attacker mot södra Gaza, enligt rapporter från AP.

— Vi har inte så mycket exakta rapporter ännu, men det vi vet är att stridigheterna är intensiva, säger Röda korsets generaldirektör Robert Mardini till The Guardian.

Israel planerar för en tid efter kriget och har presenterat en plan för en buffertzon i norra Gaza, som ska fungera som skydd mot framtida attacker från Hamas eller andra terrorister. Reuters rapporterar att Israel har delat dessa planer med Egypten, Jordanien och Förenade Arabemiraten.

Ophir Falk, utrikespolitisk rådgivare till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, säger till Reuters att en buffertzon kan vara en del av den övergripande planen. Han tillägger att planen innefattar tre steg: förstöra Hamas, demilitarisera och ”avradikalisera Gaza”.

— Vi har inga planer på att stanna kvar i Gaza, säger en anonym tjänsteman.