MELLANÖSTERN Idag utfördes attacker mot fartyg i Röda Havet. Houthirebellerna i Jemen tar ansvaret för attackerna, med undantag för ett amerikanskt krigsfartyg.

Två kommersiella fartyg och ett amerikanskt krigsfartyg har idag attackerats på Röda Havet och i Bab el-Mandeb-sundet som länkar Röda Havet till Adenviken. Houthirebeller i Jemen har tagit på sig ansvaret för attackerna, dock medger man inte i nuläget att man anfallit det amerikanska militärfartyget.

— Vi är medvetna om rapporter angående attackerna på USS Carney och kommersiella fartyg i Röda Havet och vi kommer att informera då vi har möjlighet till det, säger en person från Pentagon till Associated Press.

Pentagon har inte spekulerat kring varifrån de tror fientligheterna härstammar. Yahya Saree, en befälhavare för Houthirebellerna säger dock att det första fartyget träffats av en missil och det andra av en drönare.

— Jemens beväpnade styrkor fortsätter hindra israeliska skepp från att kryssa genom Röda Havet tills den israeliska aggressionen mot våra beslutna bröder på Gazaremsan stoppas, säger Saree.

Det är fortfarande oklart i vilken grad fartygen skadats, eller om de alls har skadats i attackerna.