MELLANÖSTERN USA och Storbritannien har utfört sattacker mot Huthirebellerna i Jemen som svar på deras motståndshandlingar i Röda Havet. Denna aktion, som även är uppbackad av en FN-resolution, riskerar eskalera situationen i Mellanöstern som en följd av Israels terrorbombningar på Gazaremsan.

USA och Storbritannien har genomfört en serie flyganfall mot huthirebellerna i Jemen. Länderna uppger att attacken är ett direkt svar på motståndshandlingarna från rebellgruppen i Röda Havet, där man har stoppat handelsfartyg som fraktar förnödenheter till Israel. Huthirebellerna har under flera veckors tid stoppat fartyg som fraktar förnödenheter till den sionistiska ockupationsmakten som ett svar på deras terrorbombningar på Gazaremsan.

Koordinerade anfall från både stridsfartyg och stridsplan har riktats mot flera platser i Jemen, inklusive huvudstaden Sanaa. Över tio mål ska ha har träffats. Man rapporterar att hamnstaden Hudaydah ska ha varit ett mål samt städerna Dhamar och Saada.

Det amerikanska försvarsdepartementet menar att anfallen fokuserade på att neutralisera luftvärnssystem, vapenförråd och viktiga logistiska punkter. En talesperson för departementet betonade att attackerna var ”nödvändiga” för att förhindra ytterligare hot mot internationell säkerhet. USA:s president Joe Biden har starkt försvarat attacken på den suveräna staten Jemen:

— Dessa precisionsattacker sänder ett tydligt budskap att varken USA eller våra allierade kommer att tolerera attacker mot vår personal eller låta fientliga grupper hota den fria sjöfarten, säger Biden.

Även Storbritanniens rasfrämmande premiärminister Rishi Sunak har också beskrivit attackerna som ”begränsade, nödvändiga och proportionerliga”.

Får internationellt stöd

USA och Storbritannien har fått stöd av många länder för det gemensamma ingripandet. Länderna som ställt sig bakom är Australien, Bahrain, Kanada, Danmark, Tyskland, Nya Zeeland, Sydkorea och Nederländerna. I ett gemensamt uttalande kräver länderna att Huthirebellerna omedelbart ska upphöra med sina attacker mot fartyg i Röda havet. Man hänvisar även till en FN-resolution som antogs igår där det står att huthierna omedelbart ska upphöra med sitt motstånd i Röda havet.

Länderna menar att de utförda attackerna var i självförsvar, avsedda att störa och minska huthirebellernas kapacitet att hota den globala handeln och säkerheten för internationella sjöfarare. Cirka 15 procent av världens sjöfart passerar genom Suezkanalen, vilket är den kortaste vägen mellan Europa och Asien. En eventuell omväg runt Afrika skulle innebära betydande förseningar för global handel.

Trots den aktuella militära responsen från koalitionen, har huthirebellerna ännu inte svarat militärt. Deras vice utrikesminister, Hussein al-Izzi, har dock uttalat i jemenitisk TV att USA och Storbritannien kommer att betala ett ”tungt pris” för sina attacker.

Detta är första gången sedan 2016 som USA har riktat attacker mot jemenitiskt territorium. Nu hänger mycket på reaktionen från regionala makter såsom Iran och Saudiarabien. En saudiledd koalition har tidigare kämpat på den jemenitiska regeringens sida mot huthirebellerna. Saudiarabien har uttryckt oro över situationen och uppmanar till återhållsamhet för att undvika ytterligare upptrappning i konflikten.