LÖGNPRESSEN I ett inslag i Rapport förra söndagen beskrev riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD) vänsterextrema Dagens ETC för en ”vänsterextrem tidning”. Efter en intensiv påverkanskampanj från vänsterextremister har SVT nu ”förtydligat” Anderssons uttalande.

Under söndagen intervjuades riksdagens näringsutskotts ordförande Tobias Andersson (SD) i SVT:s Rapport om varför hans parti ville peta Tomas Kåberger från Vattenfalls styrelse.

— VI saknade förtroende för honom, han har skrivit flera artiklar för vänsterextrema ETC och varit väldigt politisk i sin roll i styrelsen, förklarade Andersson.

Detta fick Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson att skriva en lång och upprörd ledare om ”haveriet” när att SVT lät Tobias Andersson kalla hans vänsterextrema ”dagstidning” för ”vänsterextrem”.

”Är det för mycket begärt att public service inte ska sprida osakliga attacker avsedda att förminska en svensk dagstidning, för att ta udden av kommande granskningar?”, skrev Gustavsson bland annat.

Även på Twitter beklagade sig en rad vänsterproffstyckare högljutt över att SVT inte var ”objektiva” nog när man inte ”nyanserade” Tobias Anderssons utspel. Man ignorerade samtidigt andra Twitteranvändares inlägg om att SVT själva beskrivit en rad tidningar som ”högerextrema” och även ”hatsajter” nu i decennier.

Det tog sedan mindre än ett dygn innan SVT gav vika för vänstertrycket. På måndagen hade man med ett ”förtydligande” om Anderssons kommentar i Rapport.

— I ett inslag om regeringens utnämningsmakt i gårdagens Rapport 18.30 kallade en sverigedemokratisk riksdagsman tidningen Dagens ETC för ”vänsterextrem”. Enligt Dagens ETC definierar sig tidningen som ”röd, grön och oberoende”, förklarar Rapports programledare Lisbeth Åkerman i sändningen.