INRIKES Efter en hårt kritiserad ledare på ETC som attackerade Kyiv Independent för sina kopplingar till Azovbataljonen har det framkommit att Kajsa Ekis Ekman försvarat RT på sociala medier. ETC har därför nu avbrutit allt samarbete med vänsterskribenten.

ETC-skribenten Kajsa Ekis Ekman publicerade under söndagen en kontroversiell ledare på Dagens ETC där hon kritiserade den ukrainska tidningen Kyiv Independent.

Ekman går hårt åt att tidningen hyllar den nazistanklagade Azovbataljonen, som dock själva tagit avstånd från ”nazism”, och att flera av tidningens redaktörer och reportrar har kopplingar till den tidigare paramilitära gruppen.

Framförallt gäller det tidningens försvarsreporter Illia Ponomarenko, som varit frontplacerad hos Azov och till Kyiv Independent rapporterar romantiskt om Azovs strider mot ryska trupper med ord som att ”Valhalla möter idag en hängiven skytt och en sann patriot” och ”Tvåhundra meter från fiendelinjen. Känns som bloody Vietnam!” medan texter han sålt till The Guardian samtidigt beskriver kriget som fasansfullt och sorgligt.

Ledartexten tar också upp flera kopplingar mellan tidningen och den amerikanska och kanadensiska regeringen, som investerat i den för att ”sprida västerländska värderingar” i Ukraina och ”studera antiväst-propaganda”.

Framförallt kritiserar Ekman hur tidningen får bidrag från Sverige, mer exakt medieorganisationen Utgivarna, Bonnier News och tyska Axel Springer, samt att LO-ägda Arbetet Global har inlett ett samarbete med tidningen där man bland annat kommer att direktöversätta deras texter till svenska.

Jämförde RT med CNN

Trots hård kritik från etablisemanget har ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson valt att stå upp för Ekman och ledaren.

Nu har det dock framkommit att Ekman på sociala medier har försvarat RT, som ägs av den ryska staten och nyligen utsatts för omfattande censur i EU. Ekman ska bland annat ha skrivit att RT ”har mycket kvalitativ journalistik” och ”inte är styrd av Putins regim”, rapporterar SVT. Enligt vänstertidningen Flamman, som kontaktat Ekman, ska hon ha beskrivit RT:s relation till ryska staten med CNN:s relation till den amerikanska statens propaganda.

Detta kunde inte ETC:s Andreas Gustavsson acceptera och därför har Ekman nu fått besked om att hon inte får skriva fler texter för tidningen.

— Det kom till min kännedom i dag att Kajsa Ekis Ekman i sociala interaktioner har bagatelliserat Russia Today och vad de sysslar med i världen och där går min gräns, säger Andreas Gustavsson till SVT:s Kulturnyheterna.

Till Flamman säger Gustavsson även att det som skett är följden av en längre tids spricka som vuxit fram mellan honom och Ekman.

— Dagens ETC:s och Kajsa Ekis Ekmans vägar har följts åt nu i ett decenniums tid. Jag kan bara konstatera att tidningens hållning och skribentens hållning i ett antal frågor har gått i olika riktning under ganska lång tid nu. Det har vi på något vis lyckats kompromissa kring, i val av ämnen och liknande. Men nu, i just den här frågan, går det inte längre. För mig står för mycket på spel, både vad gäller sakfrågan men också vad gäller tidningen och vad jag och mina kollegor på tidningen hoppas att den ska kunna bli.

Eventuellt kan Gustavsson syfta på att Ekman tidigare uttalat sig kontroversiellt genom att bland annat ta ställning för ett enat Norden, kritiserat Israel samt en icke-biologisk definition av kön.

Chefredaktören medger också att ledartexten bidrog till beslutet, även om han fortfarande säger sig stå bakom publiceringen.

— Ja, och hur hon har pratat om Russia Today i relation till den här texten. Hade det varit en annan text från början så visst. Men det här är ett sammanvägt beslut där droppen bokstavligen var uttalandet om Russia Today. För det visar att vi inte är på väg åt samma håll, säger han till Flamman.

"Hur arbeta under skräck om att få sparken?"

Facebook beklagar sig nu vänsterskribenten över att hon fått sparken från ETC, trots att hon – enligt egen utsago – arbetat både hårt och lojalt för tidningen för låg lön i tio års tid.

”Min senaste ledare, ett klassiskt grävjobb om hur svenska tidningar samarbetat med en tidning vars försvarsreporter varit frontplacerad med nazistiska Azovbataljonen, skickade jag in i torsdags och redaktören Andreas Gustavsson skrev ’Väldigt bra detta.'”, skriver Ekman.

Vidare menar Ekman att hon inledningsvis inte ens fick veta varför hon fick sparken, utan att detta framkom först senare.

”En kommentar på sociala medier! Det kan ju inte vara sant. Säkert har de blivit pressade av någon ang min text, men vågar inte säga det”, skriver Ekman.

Avslutningsvis frågar sig Ekman, som i ett decennium har arbetat för en tidning som flera gånger försökt skada oliktänkandes karriärer, retoriskt hur man ska kunna arbeta som journalist under en åsiktscensur:

Hur ska man kunna ha intellektuella om de ska leva i skräck för att få sparken? Hur ska man kunna ha journalistik i krigstider om de inte får gräva och lägga fram vad de hittat, för att riskera att gagna den ena eller andra sidan?