INTERNATIONELLT Ryssland tolererar inte diplomater som skriker att de ”hatar ryssar”. Detta fick den norska konsulen i Murmansk erfara efter ett vredesutbrott i en rysk hotelllobby.

”Jag är van vid rena rum, jag är från Skandinavien”. Klippet som fick den norska diplomaten att bli förklarad icke-önskvärd i Ryssland.

Norges konsul i ryska Murmansk Elisabeth Ellingsen förklaras icke önskvärd i landet av det ryska utrikesdepartementet. Beslutet kom efter att Ellingsen fastnat på en övervakningskamera i en hotellobby där hon dundrade om att hon ”hatar ryssar”.

Ellingsen ansåg inte att rummet var i nog bra skick och menade att hon minsann ”är från Skandinavien” och ”inte någon rysk kvinna” och därmed van vid ”högre standard”.

Murmansk-regionens guvernör Andrej Tjibis kommenterade snabbt videoklippet som spreds på sociala medier med att hon gärna får lämna Ryssland om det inte passar.

”Vi kommer inte att tolerera russofobi i vårt land. Alla som hatar ryssar kan försvinna från Ryssland”, skrev Tjibis i en kommentar.

Norges utrikesdepartement försökte rädda situationen med att beklaga incidenten och bedyra att Ellingsens åsikter inte på något sätt reflekterar den norska regeringen eller det norska folkets syn på ryssar. Norska UD skrev också att ”incidenten hanteras av departementet via tillbörliga kanaler”.

Detta räckte dock inte för att rädda Ellingsens karriär i Ryssland. I ett uttalande berättar det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova att man kallat upp Norges ambassadör i Moskva Rune Resaland med anledning av incidenten. Reasland hade återupprepat norska UD:s ursäkt, vilket man tagit i beaktande i beslutet att återkalla Ellingsens visum.

— Samtidigt var vi tvungna att betona att Elisabeth Ellingsens fortsatta närvaro på Ryska federationens territorium helt enkelt inte är möjlig, säger Zacharova, som citeras av RT.

Beslutet kommer dock inte formellt att påverka Norges förmåga att bedriva diplomati i nordvästra Ryssland, då man redan i juni beslutade att stänga konsulatet i Murmansk.