OPINIONSUNDERSÖKNING Enligt en kanadensisk undersökning är de som vaccinerat sig mot covid-19 betydligt mer negativt inställda till Ryssland än de som inte vaccinerat sig, som istället är mer nyanserade i sina åsikter om det pågående kriget.

Det är kanadensiska EKOS Politics som gjort en opinionsundersökning där 1 035 kanadensare dels fått svara på frågan ifall de vaccinerat sig mot covid-19 eller ej och dels angående deras inställning till Ryssland och kriget i Ukraina.

Enligt resultatet anser över 80 procent av de vaccinerade att hårda sanktioner mot Ryssland och ryska individer samt beväpning av Ukraina är lösningen på problemet.

Fler än hälften av de vaccinerade vill att Kanada ska skicka militärflygplan till Ukraina och 30 procent vill att Kanada skickar trupper till landet för att bekriga Ryssland.

82 procent av gruppen vill se hårdare ekonomiska sanktioner mot Ryssland även om detta skulle drabba Kanada och deras egna plånböcker hårt.

Bland de ovaccinerade är däremot 52 procent mot sanktioner mot Ryssland och krigshjälp till Ukraina och så många som 75 procent anser inte att några sanktioner är värt prishöjningar på varor hemma i Kanada.

Bland de vaccinerade anser 88 procent att kriget är Rysslands fel och att Rysslands motivering till invasionen inte håller. Lika många anser att Ryssland gör sig skyldigt till krigsbrott i Ukraina.

Men bland de ovaccinerade anser 26 procent att invasionen är rätt, 27 procent anser att den är fel medan 35 procent ställer sig neutrala i frågan. Bara 32 procent av gruppen anser att Ryssland begår krigsbrott.

Enligt EKOS chef Frank Graves är resultatet av undersökningen ett bevis på hur inflytelserikt ”desinformation” kan vara. Han menar att ovaccinerade i sig inte är mer ryskvänliga än andra utan att ”problemet” ligger i att de får sin information om kriget från andra källor än traditionell mainstreammedia.

— De läser om detta online. De konsumerar detta från samma källor som gav dem antivaxx-grejen, säger Graves i en kommentar.