SHIP TO GAZA. Journalisten och vänsteraktivisten Kajsa Ekis Ekman berättar i Dagens nyheter om hur hon och de andra aktivisterna på ”Ship to Gaza” kläddes av nakna flera gånger och fick sitt anus undersökt av israeliska fångvaktare.

Kajsa_Ekis_Ekman

På söndagskvällen anlände Kajsa Ekis Ekman till Sverige efter att ha suttit sex dagar i israeliskt fängelse. Hon var en av arton personer ombord på skeppet ”Ship to Gaza” som skulle leverera förnödenheter och slå ett slag för det palestinska folket.

Skeppet bordades dock av israelisk militär som misshandlade fartygets kapten, gav aktivisterna elchocker och hotade dem med automatvapen. Israel har beskrivit händelsen som ”händelselös”.

— Om det som hände oss var händelselöst, där de dunkade vår kaptens huvud i väggen, hotade oss med skarpladdade vapen och sköt flera med elpistol. Då undrar jag vad en vanlig bordning innebär? Som händer ofta med palestinska fiskebåtar, säger Kajsa Ekis Ekman.

Efter bordningen fördes aktivisterna till israeliskt fängelse där de utsattes för tortyrliknande trakasserier och hot. Bland annat blev de avklädda nakna flertalet gånger och fängelsepersonal undersökte deras ändtarm. Israelerna ska även ha haft personlig information om de gripna, vilket de använde som hotelser.

— Det var förhör efter förhör och de klädde av oss i flera omgångar, bara för att psyka oss. De klär av en helt naken och letar på kroppen, de sökte igenom ändtarmen på några av oss. De visste allt om både min son och mig, var han gick i skolan och så vidare, och hotade utifrån det, säger Ekman.

Ekman menar dock att händelsen bara har sporrat henne och att hon kommer att återvända tills blockaden mot palestinierna har hävts.

— Jag har fått blodad tand, jag tänker åka tillbaka. Vi ska fan ha en finlandsfärja tycker jag, alla svenskar borde åka på den här resan. Tills blockaden bryts, avslutar hon.

Källa:
”Alla svenskar borde åka på den här resan”


  • Publicerad:
    2015-07-06 20:40