JURIDIK Kajsa Ekis Ekman avskedades från den vänsterextrema tidningen Arbetaren under dramatiska former. Nu har hon dock fått rätt mot arbetsgivaren, som bland annat tvingas betala ut utebliven lön till Ekman.

Nordfront uppmärksammade förra året att vänsterextrema Dagens ETC:s ledarskribent Kajsa Ekis Ekman fick sparken efter en kontroversiell ledare om den ukrainska propagandatidningen Kyiv Independent och dess kopplingar Washington, Bonnier och andra mediehus i väst samt till Azovbataljonen.

I väst ses dock Kyiv Independent som en seriöst tidning som man investerat pengar i att syfte att sprida ”västerländska värderingar” i Ukraina. Samtidigt har ukrainska Azovbataljonen – som tidigare anklagats för både ”högerextremism” och krigsbrott – fått upprättelse i kölvattnet av den ryska invasionen av landet.

Dagens ETC:s ledning ansåg inte att Ekmans ledare var i linje med det västliga medienarrativet om Ukraina och när Ekman dessutom jämförde RT med dess amerikanska motsvarighet CNN på Instagram fick ETC-chefen Andreas Gustavsson nog och avskedade henne.

Efter detta anställdes Ekman av syndikalisttidningen Arbetaren, som är kopplad till vänsterextrema och AFA-kopplade SAC, som tillförordnad chefredaktör under dramatiska former. Detta efter att en annan tillförordnad chefredaktör uppenbarligen inte kunde sköta sitt arbete.

När hon anställdes ska personer i tidningens styrelse och redaktion ha protesterat med tanke på kontroverserna kring Ekmans syn på Ukrainakriget, men även hennes kritik mot transrörelsen. Flera personer lämnade till och med sina poster och enligt Ekman vägrade anställda komma till arbetsplatsen under den korta tid som hon fick arbeta på Arbetaren.

Blev avskedad via media

Efter knappt en vecka meddelades Ekman också att hon avskedats via media. Hon ska sedan också upptäckt att hon fått ett mejl från arbetsgivaren med samma information.

Eftersom Arbetaren inte anställt henne med någon provanställning utan direkt gett henne en visstidsanställning på ett år stämde hon arbetsgivaren för deras olovliga uppsägning.

Nu har Stockholms tingsrätt gett Ekman rätt mot Arbetaren och ogiltigförklarar uppsägningen. Syndikalisttidningen tvingas betala Ekman för utebliven lön på totalt 259 266 kronor, ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor jämte ränta för uppsägning utan saklig grund samt ett allmänt skadestånd på 5 000 kronor för brott mot formföreskrifterna om anställningsskydd.

Dessutom måste Arbetaren betala ytterligare 40 000 kronor i skadestånd till Ekman för att hon illegalt har avstängts från arbetet och för att man undanhållit henne lön. Arbetsgivaren måste också betala Ekmans rättegångskostnader, som uppgår till 223 862 kronor.

Splittringar inom syndikaliströrelsen

Under domstolsförhandlingen vittnade två personer ur SAC och Arbetarens styrelse om att arbetsgivarens uppgifter om att Ekman haft en provanställning inte stämmer, att hon anställts under korrekta former och att hon inte som tillförordnad chefredaktör hade företagsledande uppgifter som annars hade undantagit hennes anställning från LAS.

Tingsrätten gör samma bedömning som Ekman och de inom SAC och Arbetaren som vittnade till hennes fördel. Man menar att det är uppenbart att Ekman inte kan undantas från LAS med motiveringen att hon haft en ”företagsledande ställning”, då detta endast kan implementeras ifall personen har andra förmåner såsom högre lön, avgångsvederlag eller lång uppsägningstid.

Arbetsgivaren försökte i andra hand hävda att det var en saklig uppsägning av Ekman, men några sakliga grunder har arbetsgivaren enligt tingsrätten inte kunnat presentera. Man försökte bland annat argumentera att Ekman saknade arbetsledningserfarenheter och rätt kunskaper om hur man får så kallat presstöd av staten, men utredningen har enligt domstolen visat att bolagets VD fick ta del av Ekmans kvalifikationer i god tid före hon anställdes.

Istället konstaterar man att Ekman drabbats av interna strider och splittringar inom Arbetaren och SAC och att sådant inte på något vis utgör någon saklig grund för att Ekman ska avskedas.