MUSIK. På lördag skulle black metal-bandet Marduk ha spelat i hemstaden Norrköping. Men i sista sekund avbokades festivalen December Darkness av lokalägarna på grund av Marduks påstådda kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen.

Marduk förföljs av envisa rykten om kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen.

På lördag skulle black metal-festivalen December Darkness gå av stapeln på Arbis Bar & Salonger i Norrköping. Ett av banden som skulle uppträda var Marduk, som har sitt ursprung i staden. Men i sista sekund valde Arbis att avboka festivalen på grund av Marduks deltagande.

Bakgrunden är ett ”avslöjande” från den bidragsfifflande vänstertidningen ETC om att två av bandets medlemmar ska ha handlat propaganda från Nordfronts webbutik, vilket ska ha upptäckts när en del av förlagets kundlistor läckte efter ett intrång förra året.

LÄS MER: ETC fuskade med presstöd – tvingas återbetala 8 miljoner

Enligt ETC ska Marduks trummis Fredrik Widigs ha beställt 100 Nordfront-klistermärken, Nordiska motståndsrörelsens partiprogram samt böckerna ”Grundläggande raslära” och ”Sionismen – det dolda förtrycket”. Dessutom hävdar vänstertidningen att sångaren Daniel Rostén ska ha beställt 100 flygblad med temat ”Återta makten från globalisterna”, 100 klistermärken samt böckerna”Nationalsocialismen” och ”Dog verkligen sex miljoner?”.

Påståendet ledde till att Marduk avbokades från en spelning på Fryshuset tidigare i våras. Men redan tidigare har Marduk haft problem med avbokade spelningar i USA efter hot från antifascistiska grupper och i Latinamerika ställdes spelningar in i oktober på grund av bandets kristendomskritiska texter.

”Det är samma människor över hela jorden”
”Då bandets musik och vissa bandmedlemmar sammankopplats med extremism känner vi att bandet inte bör spela hos oss”, skriver nu Arbis på Facebook och menar att det var en ”extern arrangör” som bokat Marduk.


Marduks ”The Blond Beast” är bara en av många låtar som handlar om andra världskriget och Tredje riket.

Marduk har bestämt förnekat att någon av deras medlemmar ska ha handlat från Nordfronts webbutik, en linje man fortsätter att hålla även nu.

— Det är självklart totalt taget ur tomma intet. Vi hörde om det redan ett år innan det dök upp. Sånt händer hela tiden och det är inget vi reflekterar över. Det är inte så svårt att jävlas med nån idag och utövar man en extrem konstform och sjunger om sådant som kanske inte behagar folk som vi gör så får man räkna med att sånt här kan hända och att det finns folk som inte gillar det du gör, säger bandets grundare Morgan Håkansson till Norrköpings Tidningar.

Om avbokningen i sista sekund säger Håkansson:

— Jag vet inte vad jag ska säga. Det är väl upp till folk att göra vad de vill men att boka av en vecka innan när det varit bokat så länge känns oerhört löjligt. Vi är ett band som spelar i jordens alla hörn och så drabbas vi av detta i vårt eget hemland.

December Darkness kommer dock att hållas i Norrköping på lördag ändå, men på det lite mindre stället Dynamo, som valt att låta Marduk spela efter samtal där bandet bedyrat att ”de tar avstånd från beskyllningarna”.

— Det är alltid lite speciellt att spela hemma. Det blir tajt och trångt och lite nostalgi. Vi spelade ju där tidigt i vår karriär. Det har hänt mycket sedan man satt i pojkrummet i Smedby och plinkade på gitarren, säger Morgan Håkansson.

I ett utspel till Norrköpings Tidningar säger han också att ”människor är samma över hela världen”:

— Världen är mindre än man tror. Vi har spelat i Chabarovsk i östra Sibirien, vi har spelat i Kina, Israel och i djungeln i Brasilien och det är samma folk över hela jorden, samma fans och samma entusiasm.

Nordfront har vid två tidigare tillfälle sökt kontakt med Marduk och erbjudit hjälp med att en gång för alla undersöka grunden till –  och eventuellt dementera – ETC:s påståenden. Bandet har dock valt att inte svara.

Källor:
Marduk stoppas från Arbis-spelning
Black metal-band avslöjade med NMR-kopplingar


  • Publicerad:
    2018-12-19 09:00