KULTURKRIG. Adam ‘Nergal’ Darski från det polska black metal-bandet Behemoth tar ställning i kulturkriget inom den extrema metallen genom att posta en bild med en anti-antifatröja. ”Black Metal Aganist Antifa – kill them, show no mercy!” lyder budskapet på tröjan.

Adam ‘Nergal’ Darski från polska Behemoth. Foto: Grywnn (CC BY 3.0) .

Nordfront har under en tid följt hur även black metal-scenen har plågats av systemlakejer som kallar sig ”Antifa”. I Sverige är det framförallt Norrköpingsbandet Marduk som drabbats. Bandet har fått spelningar avbokade på grund av hets från inte bara antifascister, utan även vänsterextrem media som bland annat hävdar att bandmedlemmar beställt böcker från det gamla Nordfront förlag.

Många band inom scenen har dock valt att ta stark ställning mot Antifa och deras yttrandefrihetskvävande aktioner. Detta genom att bära T-shirts eller andra symboler med budskap som ”Black Metal Against Antifa Scum” och liknande.

Nu har dock ett av genrens större artister, nämligen Adam ‘Nergal’ Darski från en av Polens största black metal-band Behemoth, valt att ta ställning mot Antifa.

Det är tidningen Metal Hammer som har uppmärksammat att Nergal postat bilder på sin Instagram där han bär en t-tröja med budskapet ”Black Metal Against Antifa” tillsammans med vad som ska föreställa en black metal-artist som medelst handelsvapen avrättar en antifascist stående på knä. Nergal visar även upp baksidan av t-tröjan med texten ”Kill them – show no mercy – fuck Antifa!” tillsammans med dödsrunan Yr.

Skärmbild från Nergals Instagram.

När Nergal pressas av media rörande sitt ställningstagande förklarar han:

— När jag postar någon som bär en anti-antifatröja gör det inte mig till en nazistsympatisör. Jag är bekymrad över skadan de gör på scenen. Idealen går väl an, men utförandet är extremt illa.

Exakt vad Nergal menar med att ”idealen går an” är något oklart, men det är tydligt att han vill rikta uppmärksamhet på antifascisters förmåga att med hot förmå arrangörer att avboka spelningar med band som inte faller dem i smaken.

Nergal har tidigare skapat kontroverser när han låtit sig fotogras med black metal-band som kan kopplas till nationalsocialistiska sammanhang. Förra året skapade han också rubriker när han uttryckte att ”det finns en Adolf Hitler i oss alla”.

Källa:
Behemoth’s Nergal sparks controversy with “black metal against Antifa” t-shirt


  • Publicerad:
    2019-10-09 12:00