CENSUR. Black metal-bandet Marduk från Norrköping möts av protester och inställda konserter i Latinamerika. Orsaken är att bandet påstås ”diskriminera kristna” och glorifiera Tredje Riket.

Marduk (skärmdump)

Blod, död och krig är återkommande teman för Marduk som efter 28 år är ett av de största banden i genren black metal. Men nu är det främst bandets kristendomskritiska texter som har retat upp makthavare och kyrkoföreträdare i Latinamerika, där bandet befinner sig på turné.

”Vårt land ska inte torgföra destruktiva budskap utan budskap om fred och kärlek, så som Kristi evangelium”, skrev en av initiativtagarna till en namninsamling mot Marduks spelning som samlat drygt 15 000 underskrifter.

I Bogotá i Colombia har ett tongivande kommunalråd, Marco Fidel Ramírez, anklagat Marduk för att ”med sina bilder och texter diskriminera kristna och våldföra sig på vår tro”. Här har lokalen där bandet skulle uppträda den 5 oktober stängts av myndigheterna, som skyller på att vissa tillstånd saknats.

I Guatemala blev bandets inbokade spelning en parlamentsfråga. Hela 87 kongressledamöter röstade mot att låta bandet uppträda, medan 13 röstade för. Nu väntar ett beslut från landets migrationsmyndighet, uppger Sveriges Radio.

Även i El Salvador har spelningarnas vara eller icke vara blivit en politisk fråga.

Samtidigt höjs flera röster som varnar för en alltför stor förbudsiver, påminner om yttrandefriheten och menar att politikerna borde ägna sig åt annat än att förfölja ett för de flesta okänt rockband.

”I stället för att förhindra att ett black metal-band samlar 200 personer i en lokal, borde de […] godkänna reformer som skulle se till så att fem gånger så många straffades för korruption”, skriver krönikören Luis Felipe Valenzuela i publinews.gt i Guatemala.

I USA och Europa har också Marduks estetik och texter med teman från Tredje Riket orsakat mycket kritik. En av bandets senaste skivor ”Frontschwein” är ett konceptalbum om andra världskriget, och tidigare har bandet gett ut låtar uppkallade efter SS-officerare och en tysk pansardivision.

Dessutom driver bandets grundare och gitarrist Morgan Håkansson Marduks affärer via företaget ”Wolfsschanze”. Håkansson själv har svarat på kritiken med att han har ett mycket stort intresse av historia, och i synnerhet händelserna i Europa före och under andra världskriget.

Källa:
Kristna stoppar svenskt black metalband i Latinamerika


  • Publicerad:
    2018-10-08 20:40