CENSUR. Det norska black metal-bandet Taake har ställt in sin USA-turné efter en påverkanskampanj från den amerikanska globaliströrelsen Antifa.

Vänsterextremisterna i den judisksponstrade organisationen Antifa har nyligen genomfört aktioner mot det norska black metal-bandet Taake, som var i färd med att bege sig ut på USA-turné. Inledningsvis ställdes endast ett fåtal spelningar in, men nyligen valde man att blåsa av hela turnén på grund av den amerikanska Antifa-rörelsen, som är ökänd för sitt motstånd mot yttrandefriheten.

De så kallade antirasisterna beskyller black metal-bandet för att vara ”rasistiskt” och hänvisar bland annat till en elva år gammal bild som tagits under en Taake-konsert i Tyskland. På bilden har frontmannen Ørjan ”Høst” Stedjeberg ett hakkors målat på sig, något han enligt egen utsago ska ha haft för att provocera.

Bandet skulle enligt planerna hålla 17 konserter under sin USA-turné, men efter påtryckningar mot konsertarrangörerna från de så kallade antirasisterna så valde några att avboka Taake. Inledningsvis skulle turnén likväl fortgå som planerat eftersom man lyckades ersätta de avbokade konserterna med nya bokningar, förklarade Ørjan Stedjeberg till norska Dagbladet.

Men snart kom dock flera arrangörer att ge vika för hetsen från yttrandefrihetsmotståndarna. Metoden som Antifa använde sig av var bland annat att ringa och trakassera konsertarrangörerna och påstå att Taake är ett ”rasistiskt och nazistiskt band”, samt spamma arrangörerna hemsidor och konton på sociala medier med liknande beskyllningar.

Eftersom samtliga arrangörer i slutändan valde att ge vika för pressen hade Taake inget annat val än att avboka hela turnén och be om ursäkt till sina fans.

I samband med detta valde även Stedjeberg själv att ge vika genom att offentligt ta avstånd från ”rasism och nazism”.

— Jag har förklarat flertalet gånger att när jag använde ett hakkors under en konsert i Tyskland så var det inte för att stötta nazisternas ideologi. Jag ville bara göra något extremt. Men detta är nu elva år sedan – och Taake har till och med spelat i Israel! Det med hakkorset skedde en gång och kommer inte att ske igen. Taake är inte ett rasistiskt band. Så det är bara nonsens att försöka sabotera turnén i USA.

Amerikanska Antifa verkar ha ett horn i sidan till nordisk black metal rent generellt. För ganska precis ett år sedan kunde Nordfront rapportera om att det svenska black metal-bandet Marduk utsattes för en liknande kampanj från Antifa och den judisksponsrade antivita ”Black Lives Matter”-rörelsen.

Källa:
Norsk black metal-band må avlyse USA-turné etter protester fra Antifa


  • Publicerad:
    2018-03-03 23:00