MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det svenska martial/neoklassiska bandet Arditi och deras låt Deathmarch.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Arditi grundades under slutet av 90-talet av Henry Möller och Mårten Björkman. Möller var redan då medlem i det svenska neofolkbandet Puissance och Björkman var involverad i ett par svenska black metal-band.

Namnet Arditi kommer från det italienska ordet “ardito” som betyder modig/orädd och var namnet på ett italienskt elitförband, bestående av frivilliga, under första världskriget och som efter att ha upplösts kom att bli en grogrund för den italienska fascistiska rörelsen. De italienska fascisterna tog också över många av Arditis symboler och kampsånger, exempelvis de svarta skjortorna. Arditi-förbanden var kända för sitt mod och sin heroism och utförde ofta de allra svåraste och farligaste uppdragen, alltid beväpnade med sina karaktäristiska dolkar. Om namnvalet säger Mårten Björkman i en intervju:

— Med tanke på att vi lever i en tid då ingen tror på någonting, finner vi tanken på en grupp människor som frivilligt ger sig in i något med bara en chans på tio att överleva väldigt inspirerande.

Italienskt Arditiförband under första världskriget, poserande med sina karaktäristiska dolkar. Foto: Public domain.

Musiken, som mestadels är instrumental, med inklippta samplingar och tal av historiska militära och politiska ledare (som exempel kan nämnas storheter som den rumänske nationalisten Corneliu Codreanu) är ofta väldigt mörk, militärisk, atmosfärisk och upprepande, med tydlig inspiration från klassisk musik och militära marscher. I övrigt har man ett genomgående tema i texter och bildspråk som romantiserar krig, enhet, futurism och mellankrigstidens totalitära ideologier. Mårten Björkman utvecklar i en intervju sina tankar kring krig:

— Först och främst hjälper krig människor som normalt sett inte tänker längre än på vad som är på TV att koncentrera sig på vad som är viktigt: vem man är och vad man vill i livet. Krig har således en uppbyggande effekt på dem som upplever det. För det andra är krig och konflikt det starkaste vapnet mot globaliseringen, det största hotet mot mänskligheten i vår tid. Under det senaste halvseklet har vi glidit mer och mer mot en världsordning utan fria nationer [”a one-nation society”] som i mina ögon oundvikligen kommer att leda till civilisationens fall. Genom att vässa våra svärd på våra fiender skapar vi en miljö där detta sannolikt inte kommer att ske.

Om det mänskliga livet säger Björkman i samma intervju något som kan tolkas som en viss rasmedvetenhet:

— […] det skulle vara helt meningslöst om det vore var man för sig, vilket är precis den negativa konsekvens som den nuvarande ordningen medför och som vi vill undvika. Det mest självklara alternativet […] är att förenas i tydligt definierade grupper, och som tur är har naturen redan gjort det jobbet år oss.

Deathmarch är en låt från bandets tredje fullängdsalbum, “Standads of Triumph”, som släpptes 2006. Låten gjordes i samarbete med det svenska black metal-bandet Marduk, som släppte en version av den på en EP med samma namn.

Källor:
Arditi interview; Standards of Triumph
Arditi (Wikipedia)


  • Publicerad:
    2020-01-24 19:00