MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det nationalsocialistiska black metal-bandet Wolfnacht och deras tolkning av marschen ”På Vikingtok”.

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Wolfnacht är ett så kallat NSBM-band (Nationalsocialistisk Black Metal) från Grekland. Bandnamnet är dock tyskt och betyder ungefär ”vargnatt”, även om en mer korrekt stavning skulle vara ”Wolfsnacht”.

Bandets ende medlem kallar sig för Athalwolf. Han har både sjungit och spelat alla instrument på de fem demon och sju fullängdsalbum som Wolfnacht har producerat sedan bandet bildades 1998. Utöver det har man även släppt en EP och deltagit på två så kallade compilation-album.

Wolfnacht spelar inte klassisk black metal, utan inspireras även väldigt mycket av Oi-punk och så kallad RAC-musik (Rock Against Communism) men i viss utsträckning även neofolk. Texterna handlar i princip uteslutande om nationalsocialism, Tredje riket och hedendom.

Exempel på Wolfnachts estetik. Från EP:n Αιμα και τιμη.

Veckans låt Pa Vikingtog är bandets tolkning av SS-Wikings norska marsch På Vikingtok, vilket i sin tur är en variant av den välkända tyska SS-marschen SS marschiert in Feindesland. I samband med att SS växte och började utökas med militära förband bestående av frivilliga från en hel uppsjö av länder så föll det sig naturligt att många av de utländska divisionerna som exempelvis SS-Wiking översatte och sjöng sina egna varianter av SS marschiert, som på vissa språk även blev känd som ”Djävulens sång”.

På vikingtok framfördes ofta av Den Norske Legion, vilket var ett helnorskt förband med norska frivilliga bildat av SS. Den norska texten är inte en översättning av SS marschiert in Feindesland, utan utgår istället från nordmännens bravader under vikingatiden och att deras stordåd nu kommer att återupprepas. Andemeningen och temat är också detsamma, med SS som en krigarelit som inte räds något och som strider till döden.

Låttext:
På vikingtog til fremmed land
dro menn av nordisk ætt,
på kongeskip sto mann ved mann
av Hirden kamp beredt.

Til Grønland og Island og Hjaltland,
gikk ferden på langskip mot vest,
i Frankrike, i Irland og England,
var nordmannen ubuden gjest.

Ja, fienden de måtte vike,
selv paven han tapte sin makt,
ha-ha-ha-ha-ha-ha – ha.

For til vern om det stornorske riket
stod trofaste Hirdmenn på vakt.

Nå reiser vi en Hird påny
av Vidkun Quislings menn.
Og her i gamle Oslo by
står Vikingkorpset frem.

Se baunene lyser fra fjellet
Bærer bud om den nye tid.
Og baunenes lys skal fortelle
om Hirdmenn som fylkes til strid.

Da fienden atter skal vike
og pampene tape sin makt,
ha-ha-ha-ha-ha-ha – ha.
For til vern om det stornorske riket
står trofaste Hirdmenn på vakt.


  • Publicerad:
    2017-04-07 20:00