NORGE Skivbutiken ”Neseblod”, tidigare känd som ”Helvete”, har drabbats av en svår brand under natten. Den första butiken öppnades ursprungligen i Oslo av den mördade Mayhem-grundaren Øystein “Euronymous” Aarseth.

Under tisdagskvällen startade en brand i skivbutiken Neseblod Records i Olso. Butiken är legendarisk bland metal-fans i allmänhet och black metal-fans i synnerhet då den en gång i tiden ägdes av Mayhem-grundaren Øystein “Euronymous” Aarseth, som mördades av bandkollegan Varg Vikernes 1993. Butiken hette då ”Helvete” och förutom skivbutik inhyste lokalen en ökänd källare där den självutnämnda eliten inom den tidiga norska black metal-scenen samlades under namnet ”svarta cirkeln”

I källaren under butiken Helvete samlades "svarta cirkeln" under tidigt 90-tal.

— Det är oklart vad som har skett. Jag står utanför och kan inte gå in i lokalen, som är väldigt rökfylld. Därför har jag ingen uppfattning om skadorna, sa Neseblods ägare Grethe Neseblod till VG sent på tisdagskvällen.

Under onsdagen skriver VG att skadorna i butiken är omfattande och att själva branden började i källaren.

— Själva branden har varit i källaren, men det är sot och rök som har skadat hela butiken. Det är ett tunt lager av sot på absolut allt, säger Grethe Neseblod till tidningen.

Förutom att källaren har en rad ovärderliga attiraljer kvar från Mayhem-tiden finns ett stort antal väldigt ovanliga och exklusiva skivor, kassetter och annat i själva butiken.

— Mycket av det vi har är bara utställt och inte till försäljning. Det är ett museiaktigt utrymme samtidigt som det är en skivbutik. Vi har skivor, kassetter och brev för kassettbyteshandel som man tidigare använde för att skriva med varandra inom metalmiljön, berättar Kenneth Neseblod.

Metalfans från hela världen brukar varje år vallfärda till Neseblod. Det är också ett stopp under den populära ”Black Metal History tour” som hålls årligen i samband med metalfestivalen Inferno.

Grethe Neseblod säger till VG att det är en ovärderlig skatt som gått förlorad i branden.

— Det är väldigt svårt att ersätta dessa saker. Det är det som är det stora problemet med att bygga upp samlingen igen, säger hon.

Ovärderliga metalskatter har gått förlorade i branden.

Det är i skrivande stund oklart vad som startat branden.