RIKSDAGEN Sverigedemokraten Tobias Andersson är känd för att bland annat ha pressat ministrar om Tommie Lindhs död. Nu får han posten som ordförande i riksdagens näringslivsutskott.

Nordfront kunde under gårdagen rapportera om att SD har förhandlat till sig flera tunga ordförandeposter i riksdagens utskott. Partiet får ordförandeposten i arbetsmarknadsutskottet, näringslivsutskottet, justitieutskottet och utrikesutskottet samt viceordförande-posten i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet och skatteutskottet.

Nu står det klart att ordförandeposten i näringslivsutskottet går till den kontroversielle riksdagsmannen Tobias Andersson (S), skriver Dagens Industri. Andersson är den SD-riksdagsledamot som under valrörelsen anklagades för att leda SD:s ”trollarmé”.

Vidare har Tobias Andersson också gjort sig känd för att han såg till att SD uppmärksammade mordetTommie Lindh, som han vid flera tillfällen har pressat den avgående justitieministern Morgan Johansson (S) om.

2020 startade Andersson dessutom ett nätverk med syfte att bekämpa svenskfientlighet i riksdagen. Men Andersson lovar nu att ”tona ner” den radikala framtoningen i sitt nya uppdrag.

— Min roll var att vara lite högljudd och pådrivande i opposition, men nu är det en nytt parlamentariskt läge. Jag tror att jag kan gå in i en ny roll här, och jag kan vara ärlig och säga att jag önskade näringslivs- eller justitieutskottet när jag talade om var jag ville vara. Jag är hedrad över utmaningen, säger han till Aftonbladet.

Lovar att det blir fortsatt militant globalism

Ordförande för justitieutskottet blir Richard Jomshof (SD), avslöjar Ekot. SD:s arbetsmarknadspolitiske talesperson Magnus Persson blir ordförande för arbetsmarknadsutskottet och Aron Emilsson blir ordförande i utrikesutskottet, skriver SvD.

Aronsson lovar att den tidigare regeringens stöd till Ukraina kommer att utökas ytterligare.

— Där har vi varit relativt överens men vi var väldigt tidiga med att förespråka omfattande vapensstöd och det finns fortfarande saker att göra, säger Aronsson till SvD.

Vidare lovar Aronsson att fortsätta arbeta för ett svenskt medlemskap i krigsalliansen Nato.

— Vi behöver komma framåt. Vi behöver hitta en ordning där både svenska intressen kan tillvaratas men där Natointrädet inte äventyras. Det är ingen okomplicerad sak. Här kommer vi att behöva jobba nära mellan utrikesutskottet och utrikesdepartementet.

Eftersom partiledaren Jimmie Åkesson innan kriget i Ukraina på en direkt fråga hade svårt att välja mellan USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin får utrikesutskottets nya ordförande nu samma fråga. För Aronsson finns dock ingen tvekan var lojaliteten ligger.

— Jag väljer Biden, i alla lägen. Det har bara understrukits de senaste åren vilken auktoritär och totalitär utveckling som Ryssland är på väg emot.