POLITIK Dana Alkabi från Sverigedemokraterna valdes i tisdags till ersättare i Malmö stads kulturnämnd. Sydsvenskan reagerar på att hon på Twitter uttrycker sig ”transfobiskt”.

I tisdags hade kommunfullmäktige i Malmö stad ett möte där politiker till de olika nämderna valdes ut. Dana Alkabi från Sverigedemokraterna blev ersättare i kulturnämden.

Sydsvenskan skriver om hur Dana uttrycker bland annat så kallad transfobi och rasism på Twitter. Nedan är ett av Danas inlägg på Twitter som Sydsvenskan bedömer som transfobiskt.

Enligt Dana själv uttrycker hon sig inte rasistiskt utan talar bara utifrån sina egna erfarenheter.

— Jag tycker inte det är rasistiskt eller fördomsfullt att berätta om verkliga erfarenheter om när vi hade vuxna afghanska män i våra skolklassrum som sexuellt trakasserade mig och mina tjejvänner när vi fortfarande var barn, säger hon till sydsvenskan.

Dana skriver också om hur hon tycker att abort är likställt med mord, till skillnad från Sverigedemokraterna som står bakom svensk abortlagstiftning.

— Vi lever i ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet. När jag representerar partiet företräder jag däremot den politiken som partiet driver, så det finns ingen konflikt där. Jag rättar mig efter majoritetsbeslut, säger hon.

Magnus Olsson (SD), Sverigedemokraternas ordförande och oppositionsråd i Malmö, påstår att han inte känner till Danas inlägg på Twitter.

— Man får driva egna frågor internt. Det är okej, så är det i alla politiska partier, så länge man rättar sig efter partilinjen när man representerar partiet politiskt, säger han om att hon likställer abort med mord.