INRIKES Den tidigare andre vice riksdagstalmannen Björn Söder (SD) snuvades på talmansutnämningen efter valet. Istället ska han ha fått en plats i utrikesnämnden.

Enligt rykten i mainstreammedia ska riksdagsledamoten Björn Söder (SD) ha blivit ”rasande” när Sverigedemokraterna och dess samarbetspartier valde att nominera Julia Kronlid (SD) som andre vice talman i riksdagen. Anledningen är att Söder hade positionen under mandatperioden 2014 – 2018, men blockerades under talmansomröstningarna efter förra valet.

Men nu uppger Aftonbladet att Söder istället får en plats i utrikesnämnden, som leds av konungen Carl XVI Gustav. Den hemlighetsfulla nämnden är belagd med stor sekretess och sammankallas av regeringen när känsliga utrikespolitiska ärenden måste diskuteras.

Först 1994 blev utrikesnämnden öppen för ledamöter från alla riksdagspartier, efter att Vänsterpartiet varit bannlysta under tiden då partiet kontrollerades av Sovjetunionen.

Björn Söder har skapat kontroverser med uttalanden om att exempelvis samer och judar inte samtidigt kan vara svenskar, vilket är en vanlig kulturmarxistisk uppfattning. Samtidigt har han gjort sig ökänd för sin obrottsliga lojalitet med Israel och judisk makt och när Ryssland invaderade Ukraina gick Söder ut och hävdade att Rysslands president Vladimir Putin är ”Adolf Hitler 2.0″.

Vanligtvis är det partiledare som får riksdagspartiernas ordinarie plats i nämnden och under förra mandatperioden har SD representerats av Jimmie Åkesson som ordinarie ledamot och SD:s gruppledare i riksdagen Henrik Vinge som suppleant.