INRIKES Julia Kronlid (SD) valdes under måndagen till riksdagens andre vice talman. Nu kritiseras valet då Kronlid kritiserat fri abort och uttryckt att hon inte tror på evolutionen.

Den sittande talmannen Andreas Norlén (M) valdes mot praxis återigen till riksdagens talman. Enligt socialdemokratisk praxis ska rollen tillfalla riksdagens största parti och enligt borgerlig praxis regeringskoalitionens största parti.

Att Norlén, som alltså representerar riksdagens tredje största parti, ändå valdes sägs bero på att han under sin tid som talman vunnit starkt förtroende över blockgränserna. Som vice talman valdes socialdemokraten Kenneth G Forslund.

Statsministerkandidaten Ulf Kristerssons (M) regeringsunderlag M+SD+KD+L nominerade sedan den sverigedemokratiska riksdagskvinnan Julia Kronlid till riksdagens andre vice talman. I första omgången fick Kronlid endast 173 röster, vilket innebar att omröstningen fick göras om. I andra omgången fick hon 174 av rösterna, vilket räckte för att Kronlid skulle väljas som andre vice talman, trots att samtliga 176 riksdagsledamöter från det tänkta regeringsunderlaget uppenbarligen inte röstade på henne.

Nu kritiseras valet av just Kronlid eftersom hon tidigare lämnat in riksdagsmotioner om att begränsa den så kallade aborträtten. Men också för att hon i intervjuer uttryckt kritik mot evolutionsläran och att kreationism – övertygelsen om att allt liv har skapats – bör läras ut i skolan parallellt med Charles Darwins läror om biologi.

Bedyrar att hon inte ifrågasätter evolutionen

Inför omröstningen bedyrade Kronlid att hon ”står bakom svensk abortlagstiftning” och att hon inte ”ifrågasätter evolutionsläran”.

— Det är inga frågor jag driver överhuvudtaget. Det har inget med min politiska gärning att göra. Jag har inte haft någon politisk ambition vad gäller de frågorna, sa Kronlid inför omröstningen.

Efter omröstningen uttryckte Julia Kronlid stolthet över att ha fått förtroende som andre vice talman, vilket innebär att hon kommer att leda riksdagen vid både Norlén och Forslunds frånvaro.

— Det känns väldigt, väldigt stort. Jag är djupt hedrad att få det förtroende jag har fått. Jag tar det på största allvar och hoppas att jag kan göra ett gott intryck, säger Kronlid om valet.

Kronlid ville dock inte kommentera det faktum att samtliga av det så kallade högerblockets ledamöter inte röstade på henne.

— Det är en sluten omröstning och man måste respektera det och vi vet inte vilka som har röstat annorlunda, säger hon.

Förutom att vara riksdagens andre vice talman sitter Julia Kronlid i Sverigedemokraternas partistyrelse, är partiets vice ordförande och talesperson i socialförsäkringsfrågor samt SD:s kyrkopolitik i kyrkomötet.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att kreationism är övertygelse om att Gud skapade jorden för 6 000 år sedan, enligt vad som uttolkats från Gamla testamentet. Detta stämmer inte, då kreationism endast definieras som tron att allt liv har kommer ur en intelligent skapelse och inte har uppstått av en slump.