VALET 2022 När de sista valdistrikten håller på att räkna färdigt rösterna vinner högersidan nya mandat. Borgerliga partiledare utropar sig som segrare.

I skrivande stund återstår endast 20 valdistrikt innan det slutgiltiga valresultatet kan fastställas. Enligt matematikprofessor Svante Linusson är dock valet redan avgjort.

Den så kallade högersidan, med Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, har under kvällen vunnit nya mandat. Borgarna har nu 176 mandat, medan vänstersidan har 173.

Enligt matematikprofessorn återstår det nu för få röster för att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet ska kunna gå om den andra sidan.

Utropar sig som segrare

Hittills har både KDs Ebba Busch och SDs Jimmie Åkesson utropat sin valseger.

”Vi har ett valresultat och svenska folket har röstat för ett maktskifte!”, kommenterar kristdemokraten på Instagram. ”Nu påbörjas arbetet med att göra Sverige bra igen”, skriver Åkesson på Facebook.

Statsminister Magdalena Andersson (S) håller en pressträff 19:20. Hon utlyser att hon imorgon kommer att begära sitt entledigande från posten som statsminister. Processen kommer nu att ledas vidare av talmannen, förklarar hon.

— När en ny regering har kommit på plats kommer jag att leda socialdemokratin i opposition, säger Andersson.

— Om det visar sig att Ulf Kristerssons tilltänkta underlag inte håller ihop, ja då står naturligtvis min dörr öppen. Vi socialdemokrater är redo att samarbeta med alla som vill vara en del av lösningen på de problem som Sverige står inför, fortsätter hon, samtidigt som hon utesluter SD från potentiella samarbeten.

Enligt statsministern är det dock Moderaternas Ulf Kristersson som har avfärdat samarbetet till förmån för samarbete med Sverigedemokraterna. När Andersson har avgått kommer hon fortsättningsvis att leda en övergångsregering fram till dess att en ny regering kan bildas.