VALET 2022 Hela 77 partier uppnådde i årets val inte riksdagsspärren på fyra procent. Högst på listan över dessa placerar sig ett muslimskt identitetsparti, som i vissa valdistrikt i Malmö kommunval är näst störst.

Valmyndigheten presenterar på sin hemsida resultatet för 77 partier som i valet inte uppnådde riksdagsspärren på 4 procent. Röstandet på partier som inte kommer in i riksdagen har i år ökat med knappt 50 procent jämfört med föregående val. Fler än 100 000 väljare gav i år sin röst till ett sådant parti.

Högst på listan återfinns det nybildade muslimska identitetspolitiska partiet Nyans med 28 352 röster eller 0,4 procent. I kommunvalet gick partiet starkast i Malmö, där man uppnådde 2,1 procent – att jämföra med spärren till kommunfullmäktige på 3 procent. Knappt 30 procent och status som näst största parti har man däremot uppnått i somliga av stadens valdistrikt. Partiet ledare är statsvetare Mikail Yüksel, som inför valet 2018 uteslöts från Centerpartiet för förment ”samröre” med den turkiska organisationen Grå vargarna. Fram till uteslutningen var Yüksel C:s toppnamn på riksdagslistan i Göteborg.

Bland partier med nationell inriktning märks Alternativ för Sverige på andra plats med 16 646 röster (0,26 procent) samt Nordiska motståndsrörelsen på femtonde plats med 847 röster (0,01 procent).