VALET 2022 Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans, anklagas för att manipulera valsystemet efter att han skrivit sig i Botkyrka retroaktivt och därmed fått ett av partiets två mandat i kommunen.

Partiet Nyans ledare Mikail Yüksel har under valrörelsen varit aktiv i Göteborg, där Partiet Nyans inte fick några mandat. I Botkyrka däremot fick man två mandat, varav ett tycks gå till partiledaren själv.

Under en pressträff fyra dagar efter valet nämnde han att man kan skriva sig i en kommun retroaktivt inom en vecka, men att han ännu inte hade bestämt sig för om han skulle göra det eller inte.

Yüksel berättade även för tidningen Mitti att om Partiet Nyans kom in i fullmäktige i Malmö eller Botkyrka så kunde han tänka sig att skriva sig där.

Enligt folkbokföringslagen måste man bo på sin nya adress från det datum man uppgett, annars kan man åtalas för folkbokföringsbrott.

Tobias Wijk, verksamhetsexpert på Skatteverket, säger:

— Om han faktiskt inte bott i kommunen på själva valdagen är han inte på valbar plats. Skatteverket gör inte någon riktad kontroll av förtroendevalda med anledning av valet. Får man tips om att någon lämnat felaktig information kan en utredning inledas. Jag vill inte uttala mig om det specifika fallet här. Men ser vi att man har lämnat fel uppgifter så kan det vara grund för folkbokföringsbrott.

Partiet Nyans ställde upp med flera kandidater på listan till kommunfullmäktige i Botkyrka, men Länsstyrelsen har inte godkänt någon ersättare.

Mikail Yüksel tycker att hans parti får mycket orättvis kritik på grund av att företrädarna inte har svenska namn.