INRIKES Under en extrainkallad partikongress återvaldes Mikail Yüksel som partiledare för Nyans efter att hans ledarskap utmanats. Nu säger falangen som försökte avsätta Yüksel att de tänker bilda ett nytt parti.

Invandrarpartiet Nyans lyckades under höstens val att stjäla många S-röster i mångkulturella förorter och även ta plats i Botkyrkas och i Landskronas fullmäktige.

Men under lördagen hölls en extrainsatt partikongress med tanke på att en falang inom partiet saknar förtroende för partiledaren Mikail Yüksel, som man anklagar för att vara ”Turkiets megafon”. Falangen ville avsätta Yüksel och utesluta honom från partiet. Istället för Yüksel som partiledare föreslog man Sead Busuladzic, som representerar Nyans i Landskrona.

När partimedlemmarna röstat stod det dock klart att en majoritet gav sitt stöd till Yüksel, skriver Expressen.

— Vi har släppt in personer i partiet med fel värderingar. SD hade också samma problem i början, sa Yüksel inför kongressen och uttryckte då oro över partiets framtid.

— Det har bildats en parallell styrelse till partistyrelsen, sånt här händer bara i kulturföreningar som inte förstår hur Sverige och en demokrati fungerar. Som bara är ute efter makt och status.

"Går inte att rädda Nyans längre"

När det stod klart att Yüksel fått fortsatt förtroende ska flera medlemmar ur den oppositionella falangen ha lämnat mötet i protest. En av dem är Hassan Khan, som är en av Nyans grundare.

— Oppositionen inser att det inte går att rädda Nyans längre efter denna odemokratiska och orkestrerade extra kongress, och därför kommer det att bildas ett nytt parti, säger han till Expressen.

Mikail Yüksel är dock nöjd med utfallet av partikongressen. Till Expressen säger han:

— Nyans förnyas och rensas på okunniga och problemmakare. Det var några som var missnöjda på kongressen men det går inte att göra alla nöjda. Väljer de att bilda ett nytt parti så får de göra det men efter ett tag kommer de att bråka med varandra och starta ännu ett nytt parti.

Enligt Yüksel kommer partiet i framtiden endast att släppa in välintegrerade invandrare.

— Vi har lärt oss av det som har hänt och dragit lärdomar. I framtiden kommer vi vara försiktiga när vi släpper in nytt folk. Det kommer vara viktigt att släppa in unga personer som har anammat den svenska organisationskulturen och vet hur den fungerar, säger han.