STOCKHOLM Botkyrka kommunstyrelses ordförande Ebba Östlin (S) har kuppats bort av en lokal falang som enligt uppgifter leds av en gängkriminell knarkhandlare. Misstanken är att Östlin straffas för att hon stängt ned ”ungdomsgårdar” där gängkriminella arbetade och kunde operera fritt.

I lördags höll Socialdemokraterna i Botkyrka ett extrainsatt möte där gruppledaren för partiet, Ebba Östlin, röstades bort. Det innebär också att hon lämnar sin plats som ordförande i kommunstyrelsen, uppger Aftonbladet.

Östlin stängde förra året ned flera fritidsgårdar i kommunen som drevs av ABF för att tungt kriminella personer med skyddsväst anställdes som ungdomsledare och narkotika hittats i lokalerna.

— Flera av de anställda var kopplade till nätverk, har en poliskälla tidigare uppgett för Aftonbladet.

Efter detta ska en ny falang inom Socialdemokraterna i Botkyrka ha skapats i form av en helt ny lokalavdelning. Bland dessa ska det funnits flera kriminella, bland annan en person som beskrivs som ledande inom det så kallade Vårbynätverket.

Falangen ska ha arbetat för att få bort Östlin med anklagelser om ”lögner och manipulationer”. Under lördagens omröstning ska en stor del av de nya medlemmarna ha deltagit, vilket annars är ovanligt.

— Det har framgått att det finns en lista på 17 punkter om Ebbas påstådda lögner och manipulationer men vi på medlemsmötet fick inte se den listan och vi fick inte heller ett enda exempel från listan, säger en av deltagarna på mötet till Aftonbladet.