INRIKES Flera fritidsgårdar i Botkyrka stängdes ned efter att det avslöjats att man anställde gängkriminella som ”ungdomsledare”. Nu vill regeringen tillsätta en särskild granskning av skattefinansierade ABF, som låg bakom fritidsgårdarna.

Botkyrkas toppsosse Ebba Östlin fick betala ett högt pris när hon stängde ned ”bildningsförbundet” ABF:s fritidsgårdar i kommunen. De gängkriminella som anställdes som fritidsledare och gömde narkotika i lokalerna bildade en lokalavdelning inom partiet och kuppade nyligen bort henne som gruppledare och ordförande i kommunstyrelsen.

ABF – som står för ”Arbetarnas bildningsförbund” – har kopplingar till Socialdemokraterna och har tidigare sparkat fritidsledare för att de haft ”fel” politiska åsikter. När man skulle diskutera hur ”nazism” skulle ”motverkas” i Almedalen 2019 valde ABF att bjuda in den våldromantiske AFA-veteranen Showan Shattak som ”expert”.

Men nu vill regeringen inleda en särskild granskning av ABF, som tidigare har förnekat anklagelserna om ”gänginfiltration”.

Under onsdagen ska utbildningsminister Mats Persson (L) ha meddelat ABF:s ledning om beslutet att tillsätta en särskild granskning av studieförbunden.

— Jag berättade att vi kräver att studieförbund säkerställer att man lever upp till demokratiska värden som finns i Sverige och att man säkerställer att det inte finns någon religiös extremism som islamism eller annan typ av verksamhet som är dålig för barn, säger utbildningsministern till Aftonbladet.

Till tidningen uppger Persson också att han blev ”förbannad” när han fick reda på att gängkriminella vistats i ABF:s lokaler eftersom han ”själv är förälder” och ”vet hur viktigt det är att barn känner sig trygga i fritidsverksamheten”.

Anklagar regeringen för att vilja "plocka politiska poäng"

ABF:s förbundssekreterare Annica Dahl publicerade under onsdagen ett ”öppet brev” i Altinget där hon slog ifrån sig alla anklagelser och hävdade att det som avslöjats om Botkyrka ”inte varit rättvisande”. Dahl skrev också att hon hoppades att mötet med Persson skulle bli ”ett seriöst samtal där man inte försökte plocka politiska poäng utifrån lösa rykten”.

Enligt utbildningsministern vittnar Annica Dahl med sin debattartikel om att ABF ”inte förstått allvaret i den här frågan”.

— Det här handlar om att vi som föräldrar ska vara trygga med att lämna våra barn på fritidsgårdar och att alla skattebetalare ska veta att pengarna inte går till gäng eller extremistiska verksamhet. Jag är väldigt förvånad över det påståendet, säger han.

Efter mötet uppger ABF att man informerat Mats Persson om att ”situationen hanterades för ett år sedan” och att man överlämnat all dokumentation och underlag till utbildningsministern.