POLITIK För några dagar sedan valde nio socialdemokrater att bli politiska vildar i Botkyrka kommun. Nu meddelar även 40 ytterligare medlemmar att de lämnar partiet.

För några dagar sedan valde nio socialdemokrater, varav fem ledamöter i fullmäktige och fullmäktiges ordförande, att bli politiska vildar i Botkyrka. Nu meddelar även 40 medlemmar att de lämnar partiet i solidaritet med de socialdemokratiska fullmäktigeledamöter som nu är politiska vildar.

Även detta handlar om stängningarna av ABF-fritidsgårdarna som det varit tumult kring tidigare. De 40 medlemmarna menar att tumultet har ”slitit isär vår arbetarekommun” och ”inneburit utrensningar av dem som stått upp för beslutet”. De nio första avhopparna menar att de personer som lämnat sina uppdrag i partiet har det gemensamt att de har ställt sig bakom stängningen av fritidsgårdarna och en frysning av stödet till ABF. Under helgen så uteslöts Centerpartiet från majoritetssamarbetet i kommunen och det är också en av anledningarna till avhoppen.

Kommunstyrelsens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) har avfärdat detta och säger att han betraktar den hårda kritiken mot honom som svepskäl för att rättfärdiga en personkonflikt.

— De är sura för att de inte har fått de poster som de har velat ha, sade Ksiazkiewicz till DN.