BOTKYRKA Efter konflikter angående nedstängningarna av ABF:s fritidsgårdar i Botkyrka kommun har det fortsatt vara interna stridigheter inom socialdemokraterna i kommunen. Tio av ledamöterna i kommunen har nu skrivit ett brev till partistyrelsen.

Tio socialdemokrater från Botkyrka hävdar i ett brev till partitoppen att det råder svåra missförhållanden i Botkyrka kommun. I brevet går att läsa att styrelsen i Botkyrka använder sig av utpressningar och hot om repressalier för att försöka skriva om bidragsregler för studieförbund.

— I brevet har vi bönat och bett partisekreterare Tobias Baudin och övriga partiledningen att agera utifrån det som händer i Botkyrka men inget händer. Vi har hittills inte hört någonting, säger Melissa Besara (S), som är ledamot i kommunfullmäktige och som nyligen sade upp sig från sitt arbete som politisk sekreterare i Botkyrka.

Kommunstyrelsen själva menar dock att innehållet i brevet är ”bisarrt”.

— Vi har sträckt ut en hand men när ingen tar emot den, då blir det svårt att läka såren, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), som tog över som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka efter Ebba Östlin.

Bakgrunden ska vara interna konflikter som började efter att de fritidsgårdar som ABF, Sveriges största bildningsförbund, drev stängts ned efter rapporter om att gängkriminella vistats i lokalerna. Detta resulterade i att Ebba Östlin avsattes som chef över kommunen och sedan förlorade ordförandeposten i kommunstyrelsen i Botkyrka. Emanuel Ksiazkiewicz. som har nära kopplingar till ABF, tog den 18 mars i år över ordförandeposten.

I brevet påstås det att flera personer som motsade sig nedstängningen av fritidsgårdarna har tvingats bort och istället ersatts med personer med kopplingar till ABF.

I samband med nedstängningarna av fritidsgårdarna försvann det årliga stödet till ABF på nio miljoner kronor. Den nya styrelsen kräver nu att Botkyrka kommuns bidragsreglemente för studieförbunden skrivs om. Syftet med detta ska vara att åter få in pengar till ABF.