INRIKES. Socialdemokratiska ABF ger en fritidsledare sparken på grund av dennes politiska åsikter.

Stefan Cronlund, fram till nu fritidsledare på en ungdomsgård i Ockelbo, får sparken efter att ha uttalat sig i ett Expressen-reportage om Sverigedemokraternas höga stöd på orten. Han berättade nämligen att han själv röstar på partiet.

Jobbet fick Cronlund i början av förra året efter att tidigare ha tränat ungdomar inom idrotten, bland annat i simning. Det var en timanställning som han skötte vid sidan om sitt ordinarie arbete som lastbilschaufför.

Efter att ett beslut tagits inom ABF, som driver ungdomsgården, fick Cronlund ett samtal från sin närmsta chef.

— Jag fick ett samtal från min närmsta chef på ungdomsgården. Via beslut från ledningen för ABF var hon tvungen att säga att min anställning upphör omgående, säger Cronlund till Expressen.

— De menar att eftersom jag gått ut offentligt och sagt vad jag röstar på så kan jag inte jobba kvar på ungdomsgården.

Cronlund menar att agerandet säger mer om ABF än om honom själv, och att ungdomarna på fritidsgården uppskattar hans arbete.

ABF-bossen Torgny Jacobsson försvarar avskedet:
— Det beror på artikeln i Expressen där han publikt gick ut och berättade att han var sverigedemokrat, säger Jacobsson till Expressen.

— Rent generellt kan jag säga att väljer man att bli publik med sin politiska ståndpunkt vare sig man är förtroendevald eller inte så har man tagit det beslutet. Det är inte så att jag vet vad alla röstar på som jobbar hos oss men vi säger att vi ska dela arbetarrörelsens värderingar och då gör man inte det.

Något förvånande väljer Expressens reporter Anna Gullberg att ställa ganska offensiva frågor:

En av fyra ungdomar i Ockelbo håller på SD (skolvalet 2018). Vilken ungdomsgård ska de gå på?

— När det gäller deltagare är det inte så att vi frågar våra deltagare om sånt. Däremot, när de kommer till vår fritidsgård så möter de en värdegrund som speglar alla människors lika värde. Vi säger inte nej till ungdomarna, däremot ska folk som jobbar där dela värdegrunden. Jag tror inte SD skulle ha lust att anställa mig heller och jag tror inte att Svenska kyrkan anställer ateister.

Menar du att de åsiktsregistrerar innan de anställer någon?

— Nej, åsiktsregistrering det har vi slutat med i det här landet.

Men han är ju inte folkvald politiker, han röstar SD. Han säger att han följer värdegrunden som gäller på arbetsplatsen?

— Det hör inte hit. Han har valt att bli en officiell sverigedemokrat och då kan vi inte boka honom på timmar i fortsättningen. Han sade att han delade arbetarrörelsens värderingar när han började hos oss. Nu är han ansiktet utåt för sverigedemokraterna och då kan man inte jobba åt ABF, eftersom SD så himla tydligt tycker att det samhälle som ABF vill ha, det vill man inte ha. Är man så himla mycket emot det så varför vill man i så fall jobba där.

Jonny Lindblom
, vice gruppledare för SD i Ockelbo, kritiserar i ett uttalande till Expressen beslutet:

— Det är fullkomligt vedervärdigt att man fortfarande inte ska kunna gå ut med vilket parti man stödjer utan att förlora jobbet. Det är ovärdigt ett demokratiskt samhälle och det gör bara folk än mer förbannande. Detta säger mer om ABF än om Stefan.


  • Publicerad:
    2021-04-27 19:15