POLITIK Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) lämnade i december utrikesutskottet efter att deltagit i en Palestinakonferens. Nu framkommer det att invandrarpartiet Nyans lockat honom med en partiledarroll.

Det var i maj som den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj deltog i en Palestinakonferens i Malmö trots att partiet formellt hade bojkottat evenemanget. Efter att konflikten i Palestina blossat upp i oktober återaktualiserades kritiken mot El-Haj så pass att han kände sig tvingad att lämna utrikesutskottet i december.

Nu avslöjar Expressen att invandrarpartiet Nyans har försökt att värva El-Haj. Detta kan ses i ljuset av att allt fler kräver att den kontroversielle palestiniern ska lämna Socialdemokraterna.

— Vi har haft två samtal. Vi var intresserade av att rekrytera honom men jag vill inte gå in på detaljer. Det var inte jag utan nuvarande partisekreteraren som hade samtalen, säger Nyans partiledare Mikail Yüksel.

Det ena samtalet ägde rum förra året. Det andra ska enligt El-Haj ha skett under torsdagen, vilket han bekräftade i ett meddelande till Expressen igår.

”I dag ringde Nyans mig och erbjöd mig att gå över till dem. Något som jag bestämt tackade nej till. Jag är en seriös riksdagsledamot och stolt medlem i Sveriges största parti, Socialdemokraterna. Jag har varken förtroende för Nyans eller för Mikail Yüksel”, skriver han.

Enligt Yüksel skulle El-Haj få stora friheter och en framträdande position i Nyans, där han dessutom skulle kunna ”göra mer nytta för Palestina”.

— Han har haft diskussion med oss, men det är inte något jag vill gå in på detaljer om. Men jag kan bara säga att jag välkomnar honom till partiet Nyans. Jag välkomnar också honom som partiledare för Nyans om han vill. Jag är redo att lämna över rollen till honom, säger Mikail Yüksel.