SOSSERI Socialdemokraterna drog sig ur en konferens om Palestina eftersom en person med påstådd koppling till Hamas skulle leda den. Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) valde ändå att gå och har nu kallats till ”möte” med partiet.

I helgen hölls en Palestinakonferens i Malmö som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet planerade att medverka på. Men efter att det framkommit att konferensen skulle ledas av Amin Abu Rashid, som anklagats för koppling till den palestinska motståndsrörelsen Hamas, drog sig partierna ur.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj, som själv kommer från Libanon och har palestinska rötter, struntade dock i detta och deltog i konferensen. Nu skriver Aftonbladet att El-Haj läxats upp av partiet.

”Det är bekymmersamt att han valde att delta på konferensen”, skriver Socialdemokraternas presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

El-Haj anser dock att konferensen har ett folkligt stöd.

— Jag själv, som har palestinska rötter, kan inte se att organisationen har kopplingar till Hamas. Dessutom har jag kritiserat Hamas i mina artiklar och motioner. Varför skulle de bjuda in någon som mig?, säger han i en intervju med Sydsvenskan.

När Sydsvenskan konfronterade Amin Abu Rashid med hans påstådda kopplingar till Hamas gav han svar på tal:

— Detta är vad jag kallar för israeliska lögner, blev svaret.