MELLANÖSTERN En av ledarna för den palestinska motståndsrörelsen Islamiska jihad hävdar att palestinierna är på offensiven mot ockupationsmakten. Han menar att israelerna framförallt fruktar Irans stöd för den palestinska frihetskampen.

I början av juli genomförde israeliska styrkor en ”antiterrorkampanj” mot det palestinska lägret Jenin på Västbanken. Aktionen har redan bedömts som ett potentiellt krigsbrott av FN:s expertgrupp.

”De israeliska styrkornas operationer på den ockuperade Västbanken, där man dödade och skadade den ockuperade befolkningen, förstörde deras hem och infrastruktur och godtyckligt omplacerade tusentals, utgör betydande brott mot internationella lagar och konventioner och kan utgöra krigsbrott”, skriver experterna i ett uttalande som citerats av al-Jazeera.

I en intervju med den iranska nyhetsbyrån IRNA kommenterar nu Hussain Baraka, som är en av den palestinska motståndsrörelsen Islamiska jihads ledare, de senaste striderna mot sionisterna på Västbanken.

Enligt Baraka får palestinierna bekämpa en fiende och en regim som får stöd av ”en hel värld”, eller framförallt västliga stater samt ”vissa regimer från regionen som har kompromissat med sionistregimen”. Han menar också att det starka motstånd som israelerna mötte i Jenin bara utgör ”ett litet fragment av styrkan hos motståndsrörelsen inför ockupationsregimen”.

Vidare hyllade Baraka Irans stöd för palestinierna och hur landet har hjälpt att stärka och ena de olika motståndsgrupperna i Palestina. Enligt Baraka är sionisterna ”skräckslagna inför den iranska styrkan, den islamiska revolutionen och imam [Ruhollah] Khomeinis ideal”.

— Fienden bör vara väl medveten om det massiva stödet för Palestina och att bröder i Iran, Irak, Syrien och Jemen står med det palestinska folket, tillade Baraka.