PALESTINA Israels nytillträdda ”högerextrema” regering godkänner nio nya bosättningar och lovar att fler kommer etableras i framtiden. Samtidigt som landstölderna får kritik internationellt säger israeliska myndighetspersoner att det är ett svar på palestinsk terrorism och att massiva byggprojekt kommer att inledas på de nya bosättningarna.

Den sionistiska ockupationsmaktens regering med premiärminster Benjamin Netanyahu i spetsen har inte dragit sig från att ockupera allt mer av palestiniernas mark. I det senaste draget har man gett klartecken för nio nya bosättningar på Västbanken. Bosättningarna hade enligt BBC beskrivits som ”icke auktoriserade utposter” före gårdagens godkännande av den nytillträdda regeringen.

Netanyahus regering beskrivs av Svenska yle som högerextrem och ”ytterst bosättarvänlig”. Vidare skriver Yle att det finns planer att ockupera mer palestinsk mark.

Fördöms internationellt

Länge har man försökt få till en tvåstatslösning där både palestinierna och israelerna skulle vara nöjda med sina respektive länders gränser. Det internationella samfundet beaktar alla judiska bosättningar som brottsliga under internationell lag och säger att det sätter käppar i hjulen för tvåstatslösningen. Palestinierna å sin sida ser det som ett enormt hinder för att kunna få till ett fredsfördrag med Israel och de uppger att de vill att alla bosättningar på Västbanken och i östra Jerusalem ska tömmas eftersom dessa ska tillhöra den framtida palestinska staten.

USA:s ambassadör i Israel, juden Thomas Nides har inte specifikt kommenterat de nio bosättningarna men har ”tidigare klargjort att Washington kommer att motsätta sig sådana handlingar”.

— Vi vill hålla tanken om en tvåstatslösning livskraftig. Han [Netanyahu] förstår att vi är av uppfattningen att vi med en massiv tillväxt av nya bosättningar inte kan uppnå det målet, kommenterade Nides enligt BBC.

Även USA:s judiske utrikesminister Anthony Blinken har pratat om de nya bosättningarna som ett hinder för fredssamtal i regionen.

Nya judehus

Israels finansminsiter Bezalel Smotrich från det Religiösa Sionistpartiet skrev på söndagen i en tweet om att ett stort byggprojekt kommer att inledas på de nyligen annekterade områdena.

Vi lovade och nu levererar vi. Vi beslutade omedelbart om lagliggörande av nio nya bosättningar och om att inleda byggande av bostäder i förhållande till de andra bosättningarnas bostäder.

Dessutom ska cirka tio tusen bostäder godkännas, vilket förnyar byggboomen i Judéen och Samarien. Vårt budskap till terrorismen: för varje försök att skada oss kommer vi att fördjupa våra rötter och bygga vårt land.

Enligt den israeliska säkerhetsministern Itamar Ben Gvir är dessa nya landstölder ett svar på två ”attacker” av palestinier som dödade 10 människor i det av judarna ockuperade östra Jerusalem.

Den palestinska presidenten Mahmoud Abbas administration fördömde söndagens israeliska uttalanden och sade att det borde ”fördömas och avvisas”.

Sedan sexdagarskriget 1967 har den självutnämnda judiska staten etablerat omkring 140 bosättningar på palestinskt territorium. De illegala bosättningarna huserar ungefär 600 000 judar.