MELLANÖSTERN Iranska militärforskare har redan lyckats skapa teknologi för hypersoniska missiler. Om de nya missilerna klarar alla tester kan de utgöra en omöjlig uppgift för Israels luftvärn.

Hypersoniska vapen är projektiler som kan färdas fem gånger ljudets hastighet eller snabbare, vilket motsvarar ungefär en och en halv kilometer i sekunden. Sådana vapen anses omöjliga att slå ut för något idag känt luftvärnssystem.

— Även om man upptäcker den kommer man inte att kunna träffa som man tänkt sig, för man vet inte banan. När den kommer ner i atmosfären och börjar manövrera rör den sig också såpass snabbt att om man skulle upptäcka den med radarstationen på backen har man otroligt kort reaktionstid, kanske två, tre minuter, säger Kristoffer Danèl, förste forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i en intervju med NyTeknik.

De enda kända länder som idag har lyckats skapa hypersoniska vapen är Kina och Ryssland, som visat upp sina hypersoniska robotar under kriget i Ukraina. Enligt den amerikanska myndigheten Congressional Budget Office kämpar amerikanska forskare fortfarande med ”en rad utmaningar” för att kunna uppnå hypersonisk hastighet med robotar utan att deras känsliga elektronik bränns upp av den starka hetta som uppstår. ”Tester pågår, men misslyckanden under de senaste åren har försenat utvecklingen”, skriver myndigheten i en rapport från januari.

Även Nordkorea har hävdat att man lyckats med uppskjutningar av hypersoniska robotar vid flera tillfällen, något väst inte har velat bekräfta. I juni visade dessutom det iranska Revolutionsgardet upp vad man hävdade var Irans första hypersoniska missil kallad Fattah. Nu rapporterar även iranska medier att landets forskare har lyckats bemästra teknologin bakom hypersoniska vapen.

Enligt den iranska nyhetsbyrån Tasnim News Agency har man redan utvecklat en nästa generationens kryssningsrobot som nu ska genomgå tester:

Känd som tillhörande en ny generation av iranska kryssningsrobotar kommer den hypersoniska projektilen att öppna ett nytt kapitel i Irans försvarsteknologi då det är extremt svårt att genskjuta en kryssningsrobot som flyger i hypersoniska hastigheter.

Ifall Iran lyckas med testerna kommer det nya vapnet innebära stora utmaningar för den israeliska försvarsmakten, som till luftvärn förlitar sig på det amerikanskbyggda systemet kallat ”Iron Dome”. Israelerna har delvis kunnat använda systemet för att skydda sina bosättningar mot hemmagjorda palestinska raketer, men samma system har har vid flera tillfällen misslyckas med att skjuta ned enklare drönare från Jemens huthirebeller.

Den kan kringgå de mest avancerade antiballistiska system hos USA och sionistregimen, inklusive Israels Iron Dome, har general Amir Ali Hajizadeh, befälhavare för Revolutionsgardets flygvapen, sagt om det nya vapnet.