SPIONAGE En svensk EU-diplomat som greps för spioneri i Iran början av förra året anklagas nu av domstolen även för att konspirera med Israel. Svenska representanter på plats nekades tillträde till rättegången och man menar vidare att alla åtalspunkter mot diplomaten är felaktiga.

Igår inleddes en rättegång mot den svenske EU-diplomaten Johan Floderus som suttit i iransk fängelse sedan början av förra året. Sveriges utrikesminister Tobias Billström säger att man hade representation på plats i Teheran i samband med rättegången men att man nekades tillträde.

— Detta har Sverige reagerat emot och har begärt tillstånd att närvara när rättegången återupptas, kommenterar Billström.

Floderus greps på våren 2022 och har sedan dess suttit fänslad i Iran, anklagad för spioneri. I samband med rättegången skriver SVT att han också anklagas för att ha konspirerat med den sionistiska staten Israel.

Vid utrikesdepartementet menar man däremot att alla åtalspunkter är felaktiga på grund av att Floderus ska vara ”godtyckligt frihetsberövad”.