DIPLOMATI Den fängslade iraniern Hamid Noury får återvända till sitt hemland efter en överenskommelse med Sveriges regering. Samtidigt kommer spionanklagade Johan Floderus och Saeed Azizi att återvända till Sverige.

Under lördagen står det klart att Sveriges och Irans regeringar har kommit överens om en fångutväxling. För Irans sida innebär det att den tidigare statstjänstemannen Hamid Noury, som lurades till Sverige genom en fälla 2019 och sedan dömdes till livstids fängelse, får återvända hem. Samtidigt släpper Iran svensken Johan Floderus, som suttit häktad misstänkt för att ha spionerat för Israels räkning, tillsammans med den svenska medborgaren Saeed Azizi,

I ett pressmeddelande säger statsminister Ulf Kristersson att ett ”cyniskt förhandlingsspel” med Iran ligger bakom överenskommelsen, där iranierna använt Floderus och Azizi som ”brickor”.

”Det har hela tiden stått klart att operationen skulle kräva några svåra beslut. Nu har vi fattat de besluten. Snart landar två svenska medborgare i Sverige och får äntligen återförenas med sina anhöriga”, skriver statsministern i pressmeddelandet.

Sverige har hela tiden hävdat att Floderus, som var anställd av EU, är oskyldig. I Iran ses han däremot som en sionistisk agent och den formella brottsmisstanken heter översatt till svenska att han ”korrumperat jorden” genom sitt påstådda samröre med Israel.

Saeed Azizi avtjänade ett femårigt fängelsestraff i Iran för brott mot landets nationella säkerhet. Eftersom Azizi även är svensk medborgare har utrikesdepartementet verkat för hans frigivning. Precis som i Floderus fall har svenska myndigheter konsekvent hävdat att Azizi fängslats ”helt utan anledning”.

Svea hovrätt fastställde i december förra året livstidsdomen mot Hamid Noury, som dömdes skyldig till folkrättsbrott och mord. Anklagelserna kom ursprungligen från en terrorstämplad organisation kallad ”Folkets mujahedin” som påstår att Noury deltog i avrättandet av några av dess medlemmar för över 30 år sedan. I samband med tingsrättsförhandlingen mot Noury gästade en exiliranier Radio Nordfront och berättade att terrorgruppen låg bakom fällan som lurade Noury till Sverige, där han omedelbart greps.

Från Irans sida har man hela tiden hävdat att Noury är oskyldig och framfört kritik mot bevisningen som lagts fram mot den tidigare statstjänstemannen. Bland annat har det rört sig om en gratulation från Irans president som använts som bevis för att Noury har kontakt med ”högt uppsatta personer i Iran”, trots att det handlar om ett meddelande som skickas ut till alla iranier i samband med födelsedagar.

Kazem Gharib Abadi, som är generalsekreterare för Irans högsta råd för mänskliga rättigheter, skriver på X att det gläder honom att Hamid Noury nu återvänder till hemlandet.

”Det gläder mig att kunna informera det kära folket i Iran att Hamid Noury som suttit i illegal internering i Sverige sedan 2018, är fri och kommer att återvända till landet om några timmar”, skriver han.

Enligt den iranska nyhetsbyrån IRNA är överenskommelsen ett resultat av hårt arbete från tjänstemän inom Irans justitie-, underrättelse- och utrikesministerium.