SVERIGE Iraniern Hamid Nouri dömdes förra året till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt. Nu har hovrätten fastställt domen.

Nordfront har tidigare uppmärksammat fallet med Hamid Nouri, som greps, åtalades och dömdes för folkrättsbrott och mord i Sverige efter att ha lurats till landet av oppositionella landsmän i exil.

Enligt åtalet ska Nouri haft en nyckelroll i avrättandet av personer ur en terroristorganisation kallad ”Folkets mujahedin” för över 30 år sedan. Att en iransk medborgare kunde åtalas i Sverige för påstådda brott begångna i Iran blev möjligt efter att Sverige fått universell jurisdiktion för folkrättsbrott.

Domen kom att överklagas till Svea hovrätt, som nu har fastställt livstidsstraffet. Detta trots att bevisningen i stort bestod av vittnesmål från Nouris politiska motståndare samt bland annat ett gratulations-sms på Nouris födelsedag från Irans president som skickas ut till alla iranier på deras respektive födelsedagar.

Iranska Press-tv skriver att fallet Nouri har fått stor uppmärksamhet i Iran och även lett till starkt antisvenska stämningar i landet. Nyhetsbyrån IRNA har också rapporterat att Nouri har utsatts för trakasserier som fängslad i Sverige.

Enligt iranska regeringen är fallet helt politiskt och ett sätt för Sverige att hävda sig geopolitiskt. Iran har vid flera tillfällen vädjat till FN att sätta press på Sverige att släppa Hamid Nouri, samtidigt som man anklagat landet för brott mot mänskliga rättigheter.

Just nu sitter dessutom svensken Johan Floderus, som är diplomat åt EU, fängslad i Iran misstänkt för att ha spionerat åt Israels räkning. Iran har föreslagit en fångutväxling, något som den svenska regeringen ännu inte har gått med på.

Enligt folkrättsexperten Ove Bring är det också osannolikt att regeringen skulle gå med på något sådant.

— Jag tror att det är oerhört för den svenska regeringen att göra det. Många länder skulle inte uppskatta att Sverige agerar på det sättet, genom att uppmuntra tillfångatagandet av människor från demokratiska länder som befinner sig i länder som Iran, Nordkorea och Kina, säger Bring till Sveriges Radio.