UTRIKES I ett utkast för ett omfattande partnerskap mellan Iran och Ryssland ingår en ”villkorslös respekt för båda staternas territoriala integritet”. Partnerskapet innebär också ett utökat militärtekniskt samarbete.

I oktober förra året meddelade Rysslands utrikesministerium att ett formellt strategiskt partnerskap med Iran var färdigställt till 85 procent. Nu skriver den ryska nyhetsbyrån TASS att det nya partnerskapet bland annat innebär att de två länderna erkänner en ”ovillkorlig och ömsesidig respekt för suveräniteten och den territoriella integriteten för båda stater”.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu ska ha talat med den iranske försvarsministern Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani under måndagen där detta ska ha beslutats. De två ministrarna ska även ha kommit överens om att fortsätta den gemensamma kampen för en multipolär värld och för att underminera USA:s dominans, skriver den iranska nyhetsbyrån IRNA.

IRNA kan man också läsa att den ryske utrikesminister Sergej Lavrov samtalade med Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian under måndagen i samma ärende. Under telefonsamtalet diskuterade ministrarna bland annat den USA-ledda aggressionen mot Jemen och Lavrov ska bland annat ha understrukit att Ryssland stödjer Irans territoriella integritet gentemot hotbilden i Röda havet.

Exakt hur långtgående det planerade strategiska partnerskapet kommer att gå är oklart, men enligt Kurt Volker, USA:s tidigare ambassadör till Nato, rör det sig om en ”allians” som på ett avgörande sätt kan omforma global diplomati och säkerhet.