POLITIK Socialdemokraterna uppmanar nu Jamal El-Haj att lämna sin plats i riksdagen. Detta efter att en ny skandal uppdagats där El-Haj försökt påverka Migrationsverket att låta en kontroversiell imam att stanna i Sverige.

Det var i maj som den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj deltog i en Palestinakonferens i Malmö trots att partiet formellt hade bojkottat evenemanget. Efter att konflikten i Palestina blossat upp i oktober återaktualiserades kritiken mot El-Haj så pass att han kände sig tvingad att lämna utrikesutskottet i december.

Nu har det dock framkommit att El-Haj försökt att påverka Migrationsverkets asylärende rörande den egyptiske imamen Ata Elsayed. På Expressens ledarsida skriver Sofie Löwenmark:

I juni 2017 kontaktade socialdemokraten Jamal El-Haj Migrationsverket. Han ville lämna ett slags personligt vittnesmål angående en asylsökande: Ata Elsayed.

Handläggaren på Migrationsverket gjorde en tjänsteanteckning som återger telefonsamtalet. Den har jag tagit del av.

Enligt anteckningen presenterade sig Jamal El-Haj med sitt fulla namn och med sin titel, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Mannen som han ville uttala sig om var en populär imam, påstod El-Haj. Upp emot 800 personer brukade lyssna till Ata Elsayeds predikningar i Sverige

Förutom olämpligheten att en riksdagsledamot försöker påverka myndighetsbeslut i enskilda ärenden har Ata Elsayed pekats ut som ”extremist” som är imam i en moské i Malmö som bekostats av Qatar. Dessutom hyllar han regelbundet Muslimska brödraskapet på sociala medier, vars andlige ledare ”legitimerat självmordsbombningar mot israelisk civilbefolkning och som beskrivit Förintelsen som ett gudomligt straff mot judar”, enligt DN.

Med anledning av detta har Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraternas Skånedistrikt, under en pressträff på fredagseftermiddagen sagt att partiet under dagen uppmanat Jamal El-Haj att lämna riksdagen.

— Förtroendet saknas för honom att företräda partiet. Han har satt sina egna ärenden före partiets, säger Karlsson.

Enligt Karlsson har partiledningen informerats, men han vill inte ge besked om något uteslutningsärende kommer att öppnas. El-Haj har i skrivande stund inte kommenterat beskedet.

Enligt uppgift försöker invandrarpartiet Nyans aktivt att värva El-Haj. Ifall El-Haj skulle välja att lämna S för Nyans skulle partiet kunna få sin första representation i riksdagen.

— Han har haft diskussion med oss, men det är inte något jag vill gå in på detaljer om. Men jag kan bara säga att jag välkomnar honom till partiet Nyans. Jag välkomnar också honom som partiledare för Nyans om han vill. Jag är redo att lämna över rollen till honom, avslöjade Nyans partiledare Mikail Yüksel nyligen.