VALET 2022 Efter många olika besked har Valmyndigheten nu informerat om att ett slutgiltigt valresultat ska vara klart under onsdagskvällen. Än så länge är det fortfarande oerhört jämnt mellan blocken.

Procentuellt har det blivit jämnare mellan blocken ju längre rösträkningen gått och i sedan igår har det stått stadigt för 49 procent för S+V+C+MP och 49,7 procent för M+SD+KD+L, vilket innebär 174 mandat för Magdalena Anderssons (S) rödgröna underlag och 175 mandat för Ulf Kristerssons högerkonservativa.

Tidigare har Valmyndigheten gått ut med att rösträkningen inte skulle bli klar på onsdagen som utlovat, men nu har man fastställt att ett resultat kommer under onsdagskvällen.

Om inget överraskande händer tills dess kommer alltså Kristersson att ha ett mandats övertag i riksdagen och så länge man kommer överens mellan partierna kommer han kunna väljas till statsminister. Det räcker dock med att det högerkonservativa blocket tappar ett mandat – exempelvis genom att någon blir politisk vilde – för att man ska tappa majoriteten.