VALET 2022 SD tänker stödja Ulf Kristersson som statsminister, trots att man inte får några ministerposter. Detta påstår källor till Aftonbladet som sägs ha insyn i regeringsförhandlingarna.

Trots att Sverigedemokraterna blev högerblockets största parti tycks inställningen hos de övriga högerpartierna vara att SD inte ska få några ministerposter. Istället ryktas det om att M och KD delar upp ministerposterna mellan sig, medan SD och L ska få rollen som stödpartier.

Rykten gör även gällande att globalisten Carl Bildt (M) kan komma att göra comeback som utrikesminister.

Nu uppger källor som sägs ha god insyn i regeringsförhandlingarna till Aftonbladet att SD är beredda att acceptera att hamna utanför regeringen.

— Som jag har förstått det så vill Sverigedemokraterna sedan ett tag tillbaka inte ens sitta i regeringen. Allt annat är ett spel för gallerierna. Då slipper de ta ansvar för sin politik, säger en M-källa som Aftonbladet beskriver ”har insyn”.

Detta bekräftas även av andra källor, som också hävdar att SD som motkrav vill ha talmansposten.

— De verkar väldigt förälskade i talmansomröstningen och det kan de ju gott ha, det är ju ärligt talat värt ytterst lite. Om de nöjer sig med en sådan sak och lite annat så är det ju lätt ordnat, säger en annan borgerlig källa.

Eftersom SD inte förväntas ”bråka” kan Ulf Kristersson (M) komma att vara på plats som statsminister redan vid månadsskiftet, skriver Aftonbladet.